Еманюел Макрон влиза в Елисейския дворец

1210
Еманюел Макрон влиза в Елисейския дворец
Снимка: Getty Images/Guliver

Еманюел Макрон ще влезе в Елисейския дворец днес като най-младият президент на Франция, изправен пред предизвикателства като „освежаване“ на икономиката и вдъхване на нов живот в обсипания от скептицизъм Европейски съюз.

39-годишният центрист ще поеме властта от предшественика си Франсоа Оланд – социалистът, чийто 5 години на поста бяха засегнати от тежка безработица и кървави терористични нападения. След като се изкачат на червения килим пред зданието, двамата ще проведат частна среща в президентския кабинет, където Макрон ще получи кодовете за стартиране на ядрените оръжия на Париж.

Бивш френски премиер нарече подлеци Оланд и Макрон

Бившият френски премиер Мануел Влас нарече подлеци президента Франсоа Митеран и новоизбрания държавен глава Емануел Макрон. „Аз ...

Оланд очевидно е доволен от избирането на бившия икономически министър, който отбеляза твърда победа над крайнодесния кандидат Марин льо Пен на 7 май.

"Не прехвърлям властта на политически опонент, това е много по-лесно", каза държавният глава в четвъртък.

Мерките за сигурност са изключително засилени, като над 1500 полицейски служители ще бъдат разположени в близост до президентската резиденция и близкия булевард „Шанз-Елизе“. Околните пътища вече са блокирани.

След официалния обяд Макрон ще посети кметството на Париж, което е и традиционна спирка за всеки нов френски президент в неговия "приемащ" град. Той ще бъде придружен от съпругата си Бриджит, възрастовата разлика с която генерира огромен обществен интерес по света.

Очаква се утре новият лидер на Франция да разкрие строго пазеното име на своя министър-председател. След това той отпътува към Берлин, където ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. Това буквално се смята за „обред“ при френските президенти, които правят първото си европейско пътуване, срещайки се другата половина от така наречения "двигател" на ЕС.

Макрон и Жюпе постигнаха споразумение за сформиране на правителство

Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон и един от лидерите на консервативната партия „Републиканци“ постигнаха спора...

Центристът имаше откровено проевропейска кампания. Той иска да укрепи еврозоната като се обособи отделен бюджет за 19-те държави, използващи единната валута. Предлага еврозоната да има свой парламент и финансови министър. Иска Европа да засили външните си граници като се създаде обща гранична охрана и се съсредоточат повече отбранителни сили. Ще наложи по-високи тарифи за защита на европейската промишленост от нелоялна конкуренция, особено от Китай. Като цяло подкрепя международните търговски договори и СЕТА.

Макрон каза, че няма да се опитва да забрани религиозните символи извън училищата, нито ще забранява буркините. Той подкрепя многообразието и обеща данъчни облекчения на компании, които наемат млади хора от предимно имигрантски квартали с висока престъпност. Обеща да ускори прегледа на молби за получаване на убежище до не повече от 6 месеца, включително и за обжалване. Похвали германския канцлер Ангела Меркел за великодушната й политика към търсещите убежище мигранти.

Той иска да обедини сложната система от правила за пенсиониране за различните служители в държавния и частния сектор, запазвайки сегашната пенсионна възраст. Иска да даде на самонаетите достъп до обезщетения за безработица, но ще спре обезщетенията за квалифицирани работници, които отказват две последователни „достойни” предложения за работа. За да овладее бюджета, Макрон иска да съкрати 120 000 работни места за държавни служители, но без тези в болниците, като успоредно създаде 10 000 работни места в полицията и 4-5000 работни места за преподаватели.

В платформата му е заложено тригодишно освобождаване от данъци за 80% от френските домакинства. Иска също да превърне т. нар. имуществен „данък солидарност” за хора, декларирали над 1,3 млн. евро в активи, в данък върху недвижимото имущество, който ще изключва финансовите активи.

Макрон иска също да даде на училищата по-голяма автономия при наемането на персонал и да съкрати наполовина големината на паралелките в основните училища в райони с ниска успеваемост и бедност. Ще забрани използването на мобилни телефони в началните училища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа