Енергийната криза в Европа: Взаимни обвинения и разследване на причините

1835
Енергийната криза в Европа: Взаимни обвинения и разследване на причините
Снимка: Unplash

Испания и Чехия изложиха пред лидерите на държавите членки на ЕС своята загриженост относно ръста на цените на електроенергията. Темата е поставена по време на неформалната среща на върха на ЕС в Словения, съобщи агенция Europa Press.

Премиерите на Испания Педро Санчес и на Чехия Андрей Бабиш са инициирали обсъждане на въпроса за цените на енергийния пазар, като се планира тази тема да бъде разгледана подробно на среща в Брюксел в края на октомври.

Първата тръба на „Северен поток-2“ започна да се пълни с газ

Компанията Nord Stream 2 AG започна да пълни с газ първата тръба от газопровода „Северен поток-2“, чието строителство бе за...

По-рано Хавиер Блас, журналист от агенция Блумбърг, публикува в Туитър съвместното изявление на Франция, Испания, Чехия, Румъния и Гърция, които предлагат да се проведе разследване за причините за рекордния скок на цените на газа в Европа.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обвини Европейската комисия за енергийната криза в Европа, като заяви, че причината за това отчасти са допуснати от нея грешки. Според него, ЕК трябва да промени своите „зелени” правила, в противен случай ще страдат всички, заяви той при пристигането си на срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

Европейската комисия очаква цените на газа в Европа през зимата да останат високи и да започнат да намаляват през пролетта, заяви еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон на сесия на Европейския парламент в Страсбург.

В дългосрочна перспектива Европейската комисия ще увеличи инвестициите в зелена енергия в отговор на енергийната криза в Европа, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен преди срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

Исторически рекорд на цената на газа на 1 октомври

Цената на газа в Европа при откриването на борсовата търговия на 1 октомври отново достигна исторически рекорд с почти 1 200 долара за ...

„Винаги трябва да подчертаваме, че докато цените на газа скачат, тези на възобновяемите източници на енергия през последните години се понижиха и остават стабилни, затова в дългосрочна перспектива трябва да инвестираме във възобновяема енергия, която ЕС да произвежда самостоятелно”, каза тя.

Следващата седмица ЕК смята да внесе предложение за реакция на енергийната криза в Европа, подчерта Фон дер Лайен и допълни, че ще бъдат обсъдени всички аспекти на тази ситуация.

БГНЕС припомня, че тази сутрин борсовите цени на природния газ в Европа достигнаха историческа стойност и надхвърлиха 1 600 долара за 1 000 куб. метра. Само няколко часа по-късно цените вече достигнаха 1 900 долара за 1 000 куб. метра газ, сочат данните от борсата ICE.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа