ЕП иска да даде Беларус на международен съд

3354
ЕП иска да даде Беларус на международен съд
Снимка: Getty Images/Guliver

В резолюция, приета от Европейския парламент вчера с  506 гласа „за“, 29 гласа “против“ и 139 „въздържал се“, се подчертава необходимостта да се разгледа възможността за отнасяне на случая на Беларус в Международния съд във основа на престъпленията, извършени срещу народа на Беларус в огромен мащаб от режима на нелегитимния диктатор Александър Лукашенко. Това трябва да се направи въз основа на нарушения на Чикагската конвенция, Конвенцията от Монреал и Конвенцията на ООН против изтезанията, извършвани от беларуската държава, се посочва в текста.

Членовете на ЕП продължават да осъждат и "репресиите, изтезанията и малтретирането на мирните хора в Беларус", които продължават, откакто избухнаха народните протести заради фалшифицираните президентски избори през август миналата година.

Парламентът изразява силна солидарност с Литва, Полша и Латвия, както и с други държави от ЕС, които наскоро станаха жертва на опитите на беларуския режим да насочи значителен брой мигранти и бежанци към външните граници на ЕС - със стотици задържани след незаконно преминаване на територията на ЕС и дори няколко смъртни случая.

Варшава: Беларус облича нелегални мигранти във военни униформи

„През последните дни наблюдаваме как беларуските сили за сигурност раздават мундири на чужденци, които се скитат в района на село...

Членовете на ЕП подчертават, че продължаващите нелегални преминавания на мигранти в ЕС, спонсорирани от беларуската държава, в съчетание с дезинформационна кампания, представлява вид хибридна война, насочена към сплашване и дестабилизиране на Европейския съюз.

Те заявяват, че както институциите на ЕС, така и държавите членки трябва спешно да се заемат с многоизмерната криза по беларуската граница, за да помогнат на мигрантите, задържани на границата на ЕС, и да им предоставят необходимата подкрепа.

Освен това в резолюцията се изразява съжаление, че наложените от ЕС икономически санкции са имали само частично въздействие върху режима на Лукашенко. Поради това тя настоятелно призовава държавите от ЕС да засилят допълнително целенасочените икономически санкции, като се съсредоточат върху ключови беларуски сектори, и да пристъпят спешно с петия пакет от санкции срещу беларуски лица и образувания, участващи в непреставащите репресии.

Евродепутатите призовават също така за недвусмислена подкрепа за беларуската демократична опозиция при организирането на свободни и честни избори под международно наблюдение. Те също така осъждат продължаващите сделки между Александър Лукашенко и руския президент Владимир Путин и отново подчертават, че е необходимо спешно да се разобличи подкрепата на Русия за бруталните репресии на Лукашенко срещу народа на Беларус, както и нейното участието в хибридните действия срещу ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа