ЕП се обяви срещу двойните стандарти при качеството на потребителските продукти

1098
ЕП се обяви срещу двойните стандарти при качеството на потребителските продукти
Снимка: iStock/Guliver

Фирмите, които продават един и същи продукт в целия ЕС, но с различаващо се съдържание в отделните държави, не трябва да го етикетират и брандират по привидно идентичен начин, тъй като това може да заблуди потребителите.

В доклад, одобрен в четвъртък с 33 гласа „за“, срещу три „против“ и един „въздържал се“, Комисията на ЕП по вътрешен пазар и защита на потребителите препоръчва серия от мерки за целия ЕС, както и на национално равнище за справяне с проблема „двоен стандарт“.

ЕП иска забрана на ранните и насилствени бракове

ЕП призова Европейския съюз и държави извън ЕС да забранят сключването на ранни и насилствени бракове в доклад, гласуван в сряда, съобщ...

Множество тестове и изследвания, извършени в няколко държави – членки на ЕС, предимно от Централна и Източна Европа, показват, че продукти, рекламирани и продавани под една и съща марка и с на пръв поглед идентична опаковка, всъщност се различават по състав в ущърб на потребителите.

Тези различия са открити не само в хранителни продукти, като например рибни пръчици, разтворими супи, кафе и безалкохолни напитки, но и в други стоки, като перилни и миещи препарати, козметика, тоалетни принадлежности и продукти, предназначени за бебета.

Докладчикът Олга Сехналова (С&Д, Чехия) заяви: „Продуктите с двоен стандарт подкопават доверието на гражданите в справедливото функциониране на вътрешния пазар на ЕС. Ако продуктът се продава под една и съща марка и опаковка, той трябва да има същия състав. Ако производителят желае да пригоди продукта за различните пазари, потребителите имат право да знаят и да са наясно с тази промяна за всеки отделен продукт.“

„Трябва да гарантираме, че всички подвеждащи практики са забранени и че предложените инициативи няма да останат само на хартия. За тази цел изменението на Директивата за нелоялни търговски практики, предложено от Европейската комисия през април, е добра отправна точка. Необходими са обаче някои пояснения, за да бъде приложена ефективно. В ЕС не трябва да има нито продукти от втора класа, нито потребители от втора класа“, добави тя.

ЕП разпита полския премиер за върховенството на правото в страната му

​По време на пленарното заседание на Европейския парламент (EП) в Страсбург полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че всяка страна им...

Покана за трансгранично сътрудничество, сравнителни тестове и по-добро прилагане на законодателството

Членовете на ЕП призовават за засилване на трансграничното сътрудничество и обмен на информация, включително за потенциално несъответстващи на правилата продукти и възможни нелоялни практики, между националните органи за защита на потребителите, органите, отговарящи за качеството на храните, асоциациите на потребителите и Европейската комисия, за да се справят с двойния стандарт и да гарантират, че правилата се прилагат по-добре и по-последователно.

Необходимо е да се разработи общ подход за тестване, за да се съберат надеждни и съпоставими доказателства и да се установи колко сериозен и широко разпространен е проблемът с „двойния стандарт“. Резултатите трябва да бъдат оповестени в публично достъпна база данни и да бъдат анализирани „не по-късно от края на тази година“, зявява парламентарната комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа