Ердоган: ЕС губи времето на Турция

1904
Ердоган: ЕС губи времето на Турция
Снимка: Getty images/Guliver

Анкара ще въздъхне с облекчение, ако ЕС се откаже да приеме Турция, заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за BBC.

"Ако в ЕС кажат, че няма да приемат Турция, ще въздъхнем с облекчение и ще започнем реализирането на плановете "Б" и "С". Сега не само не ни канят на срещите на върха, но и ни губят времето. Това е реалното състояние на нещата“, изтъкна Ердоган. По думите му повечето турски граждани не желаят присъединяването на страната им към ЕС и смятат за неискрено отношението на ЕС към Турция.

Турската полиция влезе в два университета и задържа 72 души

В рамките на операции, проведени в понеделник на територията на два университета в Истанбул, турската полиция е задържала 72-ма души за...

В същото време Реджеп Ердоган отбеляза, че засега страната ще поддържа тесни връзки с ЕС и ще следи как се развиват отношенията. Ердоган също така отрече, че страната е осъдила 150 журналисти, заявявайки, че само двама души с журналистически карти са в затвора.

Междувременно Турция отложи задържането на местния директор на Amnesty International и още девет души. Идил Есер бе задържан на 5 юли по време на семинар за цифрова сигурност и управление на информацията, заедно със седем други активисти за човешките права и двама чуждестранни специалисти. Те бяха обвинени, че са членове на "въоръжена терористична организация", въпреки че от Amnesty казаха, че не станало ясно на кой точно.

Турция подписа споразумение за асоцииране с ЕС още през 1963 година, а през 1987-а внесе молбата за членство. Преговорите обаче започнаха едва през 2005 година, като неведнъж бяха спирани поради разногласия. Сега са отворени 16 от 35-те глави. През март 2016 година Брюксел активизира преговорния процес в замяна на турското съгласие да съдейства за намаляване на мигрантския приток.

Отношенията между ЕС и Турция се влошиха след опита за преврат. ЕС разкритикува последвалите репресивни мерки на властите и спря отварянето на нови преговорни глави.

Невероятен като мащаб марш показа, че в Турция има опозиция срещу Ердоган

Десетки хиляди хора се събраха за днешния митинг на основната опозиционна партия в Истанбул - очаквано най-големият протест в страната ...

През последните 12 месеца в Турция има извънредно положение. Повече от 50 000 души са били арестувани и 140 000 уволнени или отстранени от работните си места поради подозрение, че са свързани с живеещия в САЩ ислямски духовник Фетхулах Гулен. 79-годишният духовник отрича обвиненията на Турция, че е организирал проваления преврат. Ердоган обаче иска екстрадирането му от САЩ.

В Турция са закрити около 160 медии, а 2500 журналисти или медийни работници бяха уволнени. Според Комитета за защита на журналистите Турция е страната с най-много затворени журналисти в света. В интервюто Ердоган оспори това число, казвайки, че „никой не е арестуван, защото е журналист. Всъщност само двама истински журналисти са в затвора в момента“.

Попитан за силната си подкрепа за Катар, която страна е под блокадата на някои от най-мощните си арабски съседи поради предполагаемата подкрепа на Доха за терористи, Ердоган отговори, че Турция иска да насърчава „диалога и мира“ в региона на Персийския залив.“Турция никога не е подкрепяла мюсюлмани да убиват мюсюлмани в този регион“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа