Ердоган: Търпението и доверието към ЕС е на приключване

1804
Ердоган: Търпението и доверието към ЕС е на приключване
Снимка: Gettyimages.com

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува ЕС заради прилаганите двойни стандарти спрямо Анкара, призова Брюксел да обяви окончателното си решение за членството на страната му и обяви търпението на страната си за изчерпано, предаде БГНЕС.

На форум на омбудсманите в Истанбул Ердоган коментира, че е възможно реформите, реализирани от Анкара в процеса на интеграцията в ЕС, да са се оказали недостатъчни за приемането на Турция като пълноправен член, но тези стъпки са позволили демократичните стандарти в страната да се подобрят в значителна степен. „Затова, когато в ЕС започнаха да прилагат двойни стандарти спрямо Анкара, ние казахме, че все пак ще продължим да вървим напред. В преговорния процес обаче опонентите на Анкара измислят теми, които не са съществували при преговорите с другите страни-кандидатки. Турция не се съгласяваше и няма да се съгласи с подобна позиция, ние следвахме строго формата на процеса на влизането в ЕС“, заяви президентът.

Ердоган: Турция ще затвори границата си със Северен Ирак

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара ще затвори границата си със Северен Ирак заради провеждането на референдум за незави...

Той посочи, че в Турция няма никакви проблеми по отношение на преговорните глави, както и в синхронизирането на законодателните норми, но единственият проблем е в това, че ЕС не изпълнява своите ангажименти. С отказа от затварянето на преговорните глави, от решаването на въпроса за либерализацията на визовия режим, неизпълнението на ангажиментите за мигрантите и на много други обещания ЕС сам подкопа доверието към себе си, отбеляза Ердоган. Той подчерта, че в ЕС са длъжни да разберат, че противопоставянето с Анкара, което понякога прилича на театрално представление, губещата страна няма да е Турция. ЕС е длъжен да обяви окончателната си позиция за членството на Турция, Анкара има още малко търпение, за да дочака това решение, каза държавният глава.

Той призова и за реформа в световния ред и предупреди за предстоящия му провал.

„Ние живеем в свят, в който сме принудени поединично да се борим с тероризма, с търговията с наркотици, с финансовите спекуланти, които не са подвластни на никакви правила и закони. Ако отделните страни игнорират проблемите в другите държави, то световният ред ще рухне, той не може да съществува в този си вид. Говорих за това пред Общото събрание на ООН и ще продължа да настоявам“, заяви Ердоган.

Той бе категоричен, че Турция няма да признае и счита за незаконен референдума в Северен Ирак. „В контекста на ставащото в Северен Ирак и в Сирия кризите и конфликтите в региона приемат все по-сложен и безизходен характер. Решението на Кюрдската регионална администрация за провеждането на референдума е опит да се възползва от сложната ситуация в Ирак. Опитът на отделна група да поеме контрола над северен Ирак създава предпоставки за дългосрочни военни конфликти и притеснения за населението на региона. Когато кюрдската администрация обяви „независимост“ от Ирак, недоверието и недоволството към Иракски Кюрдистан ще се засилят“, посочи Ердоган.

Ердоган обвини студентите в чужбина, че се завръщат като агенти на Запада

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се срещна с фондация на сънародници в Ню Йорк и обвини студентите в чужбина, че се завръщат като д...

Той подчерта, че не следва да се забравят представителите на различните народи в Северен Ирак като арабите, туркмените, кюрдите-езиди и асирийците, че тази земя не е територия на отделен род или племе. Анкара ще продължи с решителните си стъпки по въпроса за референдума, допълни турският президент. Според него властите в Иракски Кюрдистан са длъжни еднозначно да преразгледат своята позиция и това не подлежи на обсъждане. Освен това централното правителство и парламентът в Ирак няма да признаят референдума.

Той предупреди, че Турция няма да допусне и създаването в съседна Сирия на една или няколко терористични държави. „Опитите на терористите на военното крило на ПКК в Сирия да създадат в северната част нова държава няма да се увенчаят с успех, просто една нощ внезапно ние ще навлезем. Имаме 911 километра граница със Сирия и за нищо на света няма да допуснем това, показахме го с операцията „Щит на Ефрат“. Имаме и други избори отвъд политиката и дипломацията, когато става дума за Ирак и Сирия.

Както прочистихме от ДАЕШ територия от 2 000 километра в Джераблуз, Раи, Ел Баб, така и сега правим първата стъпка. Няма да се поколебаем да направим това и в Ирак“, предупреди турският президент. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com