ЕС добавя клаузи за подобрени Covid ваксини към новите сделки за доставка

1467
ЕС добавя клаузи за подобрени Covid ваксини към новите сделки за доставка
Снимка: iStock

Европейският съюз добавя клаузи към договорите с производителите на ваксини срещу Covid-19, които ще позволят на блока да получи достъп до възможни подобрени ваксини, които могат да предложат по-добра защита срещу варианти на коронавируса, съобщиха за Ройтерс три източника от ЕС, участващи в разговори с компаниите.

По-заразните мутации се разпространяват бързо в ЕС и по света, като така нареченият британски вариант се смята от експертите за преобладаващ на континента.

В новите договори с производители на ваксини ЕС добавя клаузи, които изрично обхващат варианти на Covid-19, съобщиха европейските източници на Ройтерс.

Производителите тестват ваксините си срещу коронавирусните варианти, а също така работят върху корекции, които биха могли да ги направят по-ефективни срещу вирусни мутации.

Един от европейските служител заяви, че клаузите ще позволят на ЕС да не купува ваксини, които не са ефективни срещу широко разпространени варианти, и вместо това ще поръча модернизирани версии. Източникът обаче отбеляза, че клаузите са неясни по отношение на дефиницията за вариантите и действителната правна власт, която те ще дадат на ЕС.

Трите източника на Ройтерс посочиха, че "антивариантната" клауза е включена във втори договор, финализиран по-рано през февруари с компаниите Pfizer и BioNTech за доставка на 300 милиона допълнителни дози от тяхната ваксина срещу Covid-19.

За сега от "Пфайзер" и от Европейската комисия оказаха да коментират информацията на Ройтерс.

Първа в ЕС Унгария получи и китайски ваксини

Във вторник Унгария стана първата държава от ЕС, която получи китайската ваксина срещу коронавирус Sinopharm, след като първоначалната ...

Проучванията показват, че ваксината на Pfizer може да бъде ефективна срещу британския и южноафриканския варианти на коронавируса. Компанията също така работи върху т.нар. "усилваща доза" на ваксината, който ще бъде съобразена с вариантите.

Сега ЕС иска да добави тези клаузи в новите сделки за доставка и обмисля дали да надгради съществуващите си договори, казаха еврослужителите.

Блокът договаря нови споразумения за доставка на ваксини с компаниите Novavax, Valneva и Moderna, за да увеличи резерва си от ваксини до близо 2,3 млрд. дози, които вече е осигурил от шест фармацевтични фирми.

Очаква се в сряда Европейската комисия да представи поредица от мерки за повишаване на готовността на ЕС срещу варианти на Covid-19, включително нови средства за подпомагане на последователността на генома на коронавируса и на негови варианти. Повечето страни от ЕС досега са направили малка или никаква последователност на генома на Covid-19, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа