ЕС може да плаща аваносово компенсации за бедствия догодина

9918
ЕС може да плаща аваносово компенсации за бедствия догодина
Снимка: БГНЕС

Европейският фонд за борба с последиците от природни бедствия и промишлени аварии ще може да изплаща и авансово компенсации от догодина. Това ще бъде възможно, след като бюджетът на фонд "Солидарност" за 2015 г. бъде увеличен с 50 млн. евро, според проект за решение, които се обсъжда в Европейския парламент.

Авансовото плащане ще е до 10 на сто от общия размер на обезщетението, предложено от Европейската комисия. Тя преценява исканията от пострадалите държави. Парите ще се използват за спешни нужди и ще могат да бъдат отпускани 6 седмици, след като бъдат поискани от националните власти. Авансът ще бъде приспаднат от окончателната сума на компенсациите, след като приключи цялата процедура по одобряване от европейските институции.

Кметът на Мизия е предложен за европейска награда

Кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски може да бъде награден с престижен приз, връчван от Алианса на либералите и демократите в Европа...

След като бъде приет проектът за решение, фонд "Солидарност" ще може да отпуска обезщетения преди Европейският парламент и страните-членки да одобрят компенсациите, предложени от Европейската комисия. По сегашния регламент парите могат да бъдат преведени едва, след като трите институции дадат своето съгласие. Процедурата продължава около година.

В момента България е подала две искания за помощ от Европейския фонд "Солидарност". Първото е за наводненията в областите Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и Софийска. Европейската комисия предлага обезщетението за тях да е 10,5 млн. евро. Предстои то да бъде дебатирано в Европейския парламент и от страните-членки. Втората молба - за щетите в Мизия, все още се разглежда от Европейската комисия.

"Инициативата заслужава поощрение, защото пострадалите граждани и държави се нуждаят спешно от средства и за тях е трудно да изчакат цялата сложна бюрократична процедура. Парите са нужни бързо, особено в първите месеци след бедствието", коментира евродепутатът от БСП Момчил Неков.

От лятото Неков е активно ангажиран с компенсациите за пострадалите от наводненията у нас региони и се опитва да помогне с допълнителна информация, както на местните власти и на правителството, така и на европейските институции. Той събра данни от над 100 общини за щетите, предаде я на служебното правителство и запозна комисар Кристалина Георгиева с информацията, подадена от кметове и областни управители.

Бедственото положение в Бургас е отменено

Бедственото положение в община Бургас, въведено след проливните дъждове в събота, е отменено от днес. При порите загина една жена, а на...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа