Момчил Неков за Actualno.com: Кой сбърка, за да ни отреждат по-малко пари за наводненията?

41909
Момчил Неков за Actualno.com: Кой сбърка, за да ни отреждат по-малко пари за наводненията?
Снимка: Европейски парламент

Най-късно през декември ще е ясно защо Европейската комисия е определила обезщетение от 10,5 млн. евро за първите 11 пострадали от наводнения области в България през тази година. Става въпрос за Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и Софийска област, каза в ексклузивно интервю пред Actualno.com българският евродепутат Момчил Неков. Според Неков сметката не излиза и на тези области се полагат още 2 млн. евро съгласно механизма за изчисление на помощта. Затова и той отправи официално запитване за разяснение. Каква е процедурата и какво ще се случи с обезщетенията и за другите пострадали региони, включително за областите, които бяха ударени за втори път от наводнения преди три дни - научете от разговора ни с г-н Неков.

Г-н Неков, преди една седмица изпратихте въпрос до ЕП относно модела на изчисление на помощта за България след летните наводнения. Има ли вече отговор и ако не – кога го очаквате?

Месец и половина след Неков и Джамбазки натисна за наводненията

След като българският евродепутат Момчил Неков, представител на БСП в ПЕС, засегна темата за наводненията и полагащото се на България о...

Писмените отговори на въпросите на членовете на Европейския парламент до Европейската комисия и Съвета са обичайна форма на "парламентарен контрол", чрез която ние като директно избрани от гражданите представители, контролираме решенията на останалите институции. Възползвах се от това си право, тъй като смятам, че поради една или друга причина, най-вероятно заради смяната на щафетата в Европейската комисия, на въпроса за обезщетенията за пострадалите региони в България не се обръща достатъчно внимание. Писах на комисаря за регионалното развитие и очаквам според правилата да получа отговора най-късно в началото на декември.

След като отправяте писмено запитване, значи считате, че има нещо нередно в определената от ЕК сума от 10,5 млн. евро. Какво не е наред според Вас? По-голяма ли трябва да е сумата по Ваши изчисления?

Българското правителство поиска обезщетение за щети в размер на над 311 млн. евро. По мои изчисления, това би означавало България да получи от фонд "Солидарност" 12,5 млн. евро. Ето защо поисках разяснения относно причините, заради които се предлага по-малка сума. Дали те се дължат на неправилно попълнени документи, дали някои щети не са били признати и по какви причини, или пък Европейската комисия има други основания. Смятам, че си струва този въпрос да бъде изяснен, още повече, че България за първи път се възползва от правото си да търси компенсации от фонда и ще бъде добре не само за администрацията, но за цялото ни общество да имаме повече яснота с начина, по който мисли и преценява Европейската комисия. След това, много е важно Брюксел да се ангажира с навременното изплащане на обезщетенията, защото знаете, че има недофинансиране на европейския бюджет. 23 милиарда евро не стигат тази година, което означава сериозен риск от спиране на плащанията. А на нас тези пари ни трябват сега, за да започнем да възстановяваме пострадалата инфраструктура, да облекчим нашия държавен бюджет, който също има дупки за кърпене.

Сумата от 10,5 млн. евро, която определя ЕК, за кои региони се отнася точно? Посочихте, че не се включва Мизия например ....

Да, предложението за обезщетение засяга само първото искане на правителството, направено през август. Помощта е предназначена за справяне с непосредствените и преки последици от природните бедствия в областите Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и Софийска област. Искането за компенсации за Мизия беше подадено от правителството миналата седмица и според правилата на фонд "Солидарност" Европейската комисия има до шест седмици, за да проучи доказателствата и да вземе решение.

Марица прехвърли критичното ниво в Северна Гърция

Нивото на река Марица в Северна Гърция продължава да се покачва, предаде Inkomotini.gr. Според последните данни нивото на Марица в рай...

В края на миналата седмица, 23 октомври, пратихме вече и молба за наводненията във Видинско и Врачанско. Щетите там са оценени на 77,5 млн. евро – колко тогава трябва да е помощта от фонд „Солидарност”, ако бъде одобрена?

Правилата предвиждат обезщетението да е до 6 процента от заявените щети, т.е. около 4,65 млн. евро. В случая с последиците от бедствията във Враца и Видин, беше избрано да се търси помощ от ЕС за бедствие от регионален мащаб. Тук прагът за помощта е по-нисък - в случая, колкото е БВП за Северозапдания район - 42 млн. евро, който е най-бедният в ЕС, но така и обезщетенията, на които можем да разчитаме, са по-ниски. Преценката беше на нашето правителство.

През последния уикенд (25-26 октомври), Източна и Централна България пак бяха ударени от наводнения. Ще могат ли да кандидатстват за европейска помощ общини и области, за които това е второ наводнение след летните?

Зависи от размера на щетите. Те трябва да надхвърлят определен праг, за да може да бъде задействана европейската солидарност. При подаване на искане за компенсиране на щети от национален мащаб трябва да се докажат загуби, възлизащи на 1,5% от БВП на България или около 232,5 млн. евро, докато при бедствията от регионален мащаб мярката е размера на икономиката на региона - между 42 млн. и 61,3 млн. евро за шестте региона на страната.

Интервю на Ивайло Ачев

Приморско е на колене пред наводненията

В Бургаска област селата Синеморец и Резово все още са откъснати от света заради валежите през събота и неделя (25 и 26 октомври). Скъс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю