Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС налага забраняващи мита на вноса на зърно от Русия и Беларус

30 май 2024, 14:48 часа • 1252 прочитания

Съветът на Европейския съюз е приел регламент, с който налага забранителни мита върху зърнените продукти, внасяни от Русия и Беларус. Регламентът увеличава митата върху зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус до степен, която на практика ще спре вноса, се отбелязва в съобщение на Съвета.

Според ЕС мерките ще спрат руския износ на незаконно присвоено зърно, произведено на териториите на Украйна, и ще попречат на Русия да използва приходите от износа за ЕС, за да финансира войната срещу Украйна.

Митата включват и пелети от цвеклова каша и сушен грах от Руската федерация и Беларус.

ОЩЕ: Европейската комисия не отрече, че предстои налагане на мита за руско зърно

На всички посочени стоки ще им бъде забранен достъпът до тарифните квоти на Съюза. Мерките няма да засегнат обаче транзита на продуктите през територията на ЕС към трети страни.

Снимка: iStock

Регламентът предстои да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС. Мерките ще влязат в сила от 1 юли 2024 г.

Така например върху семената твърда пшеница се налага мито от 148 евро на тон, за семена ръж и ечемик – 93 евро на тон и пр.

Вносът на ЕС на зърнени продукти от Русия е нараснал значително след началото на войната в Украйна на 24 февруари 2022 г., отчитат от Съвета.

ОЩЕ: Брюксел се готви да наложи мита за руско зърно

Докато Руската федерация остава сравнително малък доставчик на тези продукти за пазара на ЕС, тя е водещ световен производител и износител на тези продукти. Предвид настоящите си обеми на износ за света Русия може да пренасочи значителни обеми от доставки на тези продукти към ЕС и да наруши пазара на блока, смятат от Съвета.

 

 

В съобщението се отбелязва, че има и доказателства, че Руската федерация незаконно присвоява големи количества такива продукти в територии на Украйна, които незаконно окупира, и ги насочва към своите експортни пазари като уж руски продукти.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес