Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС разпределя мигрантите из всички членки

13 май 2015, 15:16 часа • 6441 прочитания

Европейският съюз ще разпределя мигрантите в държавите членки. Това обяви в Брюксел европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.

Мигрантите ще бъдат разпределяни в съответствие с определени критерии, като например численост на населението, БВП, брой на получени молби за предоставяне на убежище и ниво на безработица", заяви Аврамопулос, цитиран от ТАСС.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс до края на май ЕК ще предложи временен механизъм за разпределение на мигрантите, за да облекчи натиска върху тези страни, които носят основната отговорност.

"Искаме да се създадем правови и безопасни канали за тези, които наистина се нуждаят от защита. В тази връзка ние предлагаме хуманитарна схема за преселване. ЕК отпуска допълнителни 50 милиона евро за тази схема, от която трябва да се възползват 20 хиляди души в ЕС през следващите две години", обясни той.

Около 80 на сто от броя на молбите за убежище са само в няколко страни от ЕС - Германия, Франция, Италия, Великобритания, Белгия и Швеция.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес