Евродепутатите осъдиха репресиите на Лукашенко, искат нови санкции срещу Беларус

1520
Евродепутатите осъдиха репресиите на Лукашенко, искат нови санкции срещу Беларус
Снимка: Kremlin.ru

Европейският парламент прие резолюция, в която осъжда продължаващите системни репресии на беларуския режим срещу несъгласните с него, включително чрез политически мотивирани и закрити съдебни процеси, които евродепутатите определят като тежки нарушения на правата на човека.

ОЩЕ: Беларус осъди задочно Светлана Тихановска на 15 години затвор

Режимът на Лукашенко твърди, че е задържал украинец за атаката на военното летище (ВИДЕО и СНИМКА)

Беларуските сили за сигурност са задържали украинския гражданин Николай Швец за атаката срещу военното летище Мачулищи, извършена с дро...

В сряда ЕП категорично осъди налагането на сурови присъди на журналиста Анджей Почобут и на носителя на Нобелова награда за мир Алес Беляцки, както и на няколко други лица. Тези присъди показват усилията на режима на Александър Лукашенко да потисне всякаква гражданска активност в защита на правата на човека и всички независими медии в страната.

Евродепутатите също така осъдиха присъдите, издадени задочно на лидера на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска и други фигури в Координационния съвет на страната - орган, който работи за улесняване на демократичното предаване на властта в Беларус след фалшифицираните президентски избори през 2020 г.

Като призова всички несправедливо лишени от свобода да бъдат освободени и обезщетени, Евроарламентът отново категорично осъди участието на Беларус във войната на Русия в Украйна. Определяйки беларуския режим като съучастник в руското държавно спонсориране на тероризма, членовете на ЕП са разочаровани, че страната не е включена в 10-ия пакет от санкции на ЕС срещу Москва.

Те искат строги ограничителни мерки срещу Минск, които да включат например калиевия сектор в санкционния списък на ЕС, тъй като той е основният източник на доходи на беларуския режим.

Членовете на ЕП призоваха ЕС и държавите членки да разширят и засилят санкциите срещу Беларус и да включат всички, които са замесени в репресиите на режима, включително съдии, прокурори и служители на правоприлагащите органи, затворите и наказателните колонии, както и да гарантират правилното прилагане на ограничителните мерки.

Иран и Беларус засилват връзките си на фона на войната в Украйна

Президентите на Беларус и на Иран, Александър Лукашенко и Ебрахим Раиси, подписаха на среща в Техеран днес пътна карта за сътрудничеств...

Евродепутатите осъдиха интензивния тормоз и преследване на беларуските профсъюзи от страна на Лукашенко, както и репресиите срещу националните малцинства чрез затваряне на училища и унищожаване на културното наследство.

 

В резолюцията се подчертава и необходимостта от цялостно разследване на престъпленията, извършени от режима на Лукашенко срещу народа на Беларус, като същевременно се призовават държавите от ЕС да прилагат активно принципа на универсалната юрисдикция и да подготвят съдебни дела срещу беларуски длъжностни лица.

Укрепване на връзките между ЕС и беларуските демократични сили

 

Шарл Мишел: Русия не показва, че иска деескалация, Украйна се нуждае от повече оръжия

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви по време на дебат в Европейския парламент, че Украйна спешно се нуждае от повече ор...

Текстът приветства създаването на "Мисията за демократична Беларус" в Брюксел и призовава институциите на ЕС да подкрепят мисията и така наречените "народни посолства на Беларус", както и Парламента да официализира връзките между членовете на ЕП и беларуските демократични сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com