Европейската комисия с призив към Съвета на ЕС да включи България и Румъния в Шенген

2225
Европейската комисия с призив към Съвета на ЕС да включи България и Румъния в Шенген

Крайно време е България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Този призив Европейската комисия (EК) отправи към Съвета на ЕС.

„Призоваваме Съвета на ЕС да присъедини България и Румъния към Шенген“, заяви на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по миграцията, вътрешните дела и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Германия все още не иска Балканите в Шенген

В момента е най-важно да се стабилизира и сплоти Европейския съюз, а също така да се укрепи защитата на външните граници, смята минис...

"Съветът следва да вземе решението за одобряване на тяхното присъединяване към Шенгенското пространство и за премахване на контрола по вътрешните граници между тези две държави членки и техните съседи от ЕС. България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на ЕС и поради това следва да станат членове на нашата вътрешна зона без граници", заявяват още от ЕК.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия е предложила мерки за съхраняване и укрепване на Шенгенското пространство като актуализация на Кодекса на шенгенските граници, за да се адаптират разпоредбите за временно повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници към настоящите нужди в отговор на променящите се и постоянните заплахи за обществения ред или вътрешната сигурност.

Същевременно се въвеждат по-строги процесуални гаранции, за да се гарантира, че граничният контрол по вътрешните граници остава изключение от правилото и представлява крайна мярка, използвана само ако е необходима и съответстваща, като така се ограничава въздействието върху свободното движение, уточняват от Комисията.

ЕК публикува също така съобщение относно предприетите вече мерки в отговор на предизвикателствата в областта на сигурността по външните граници и в рамките на Шенгенското пространство, както и препоръка към държавите членки относно по-ефективното прилагане, ако е необходимо, на настоящите правила за временен граничен контрол.

Томас де Мезиер: Няма шанс за бързо присъединяване на България към Шенген

Федералният министър на вътрешните работи на ФРГ Томас де Мезиер (ХДС) не вижда шанс за бързо присъединяване на страни от Европейския с...

В днешните предложения на ЕК се предвижда, че по изключение държавите членки ще имат също право да удължат контрола по вътрешните граници, ако първоначалната заплаха е налице и след една година и когато в това отношение на собствената територия са предприети също съответни извънредни национални мерки, като например извънредно положение. Такова удължаване ще изисква препоръка на Съвета, която взема предвид становището на Комисията по въпроса, и ще бъде строго ограничено до 6-месечни удължавания, които са възможни не повече от три пъти и за максимален срок до две години.

В очакване на приемането на тези законодателни промени Комисията издава днес също, под формата на препоръка, насоки, които да служат на държавите членки за по-ефективното прилагане на действащите шенгенски правила. На държавите членки се припомня, че въвеждането на временен контрол по вътрешните граници трябва да остане изключителна мярка, до която се прибягва само в краен случай, въздействието върху свободното движение трябва да е ограничено и алтернативни мерки, като полицейски проверки и трансгранично сътрудничество, следва да се предприемат с предимство. Държавите членки трябва редовно да оценяват въведения от тях временен контрол, да информират и да си сътрудничат с други засегнати държави членки, както и да се въздържат от всякакви необосновани мерки.

От Комисията коментират също така, че държавите членки могат да се противопоставят на заплахите заедно, обединени в по-стабилно Шенгенско пространство.

Actualno.com припомня, че Шенгенското пространство е най-голямата зона за безвизово пътуване в света. То позволява на повече от 400 милиона граждани на ЕС, както и на неговите посетители, да се движат свободно, а на стоките и услугите — да циркулират безпрепятствено. Шенгенското пространство е едно от най-големите постижения на европейската интеграция.

ЕК разпореди държавите от Шенген да премахнат граничния контрол

Държавите от Европейския съюз, които въведоха граничен контрол в Шенгенското пространство заради мигрантската криза, трябва да го пре...

От създаването си Шенгенското пространство се е сблъсквало с различни предизвикателства и заплахи. Шенгенските правила осигуряват по-широкото функциониране на Шенгенската система, като ѝ позволяват да реагира на предизвикателствата. Например вследствие на вторични движения на незаконни мигранти и на недостатъци в управлението на външните граници на Гърция Комисията задейства процедурата по член 29 от Кодекса на шенгенските граници. В него се предвижда временното повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници за петте най-засегнати държави (Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Швеция) въз основа на подробна оценка по Шенген, извършена от Комисията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа