Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейският съд отмени частично регламент на ЕК за вредните емисии от коли

13 декември 2018, 13:30 часа • 1284 прочитания

Общият съд на Европейския съюз уважи жалбите на Париж, Брюксел и Мадрид и отмени частично регламента на Европейската комисия, който установява прекалено високи гранични стойности на емисиите азотни оксиди за новите автомобили. Това съобщиха от Съда на ЕС.

Става ясно, че Комисията не е имала компетентност да изменя граничните стойности на емисиите "Евро 6" за новите изпитвания на превозните средства в реални условия на движение.

Съдът проверява и дали ограниченията на движението във връзка с равнището на замърсяващите емисии от превозните средства, са в противовес на изискванията на правото на Съюза, и приема, че случаят е именно такъв. В този смисъл градовете Париж, Брюксел и Мадрид са процесуално легитимирани да оспорят граничните стойности на емисиите азотни оксиди, определени от Комисията, тъй като те не биха могли да включат типовете превозни средства, които са преминали успешно тези изпитвания, и отговарят на другите изисквания за одобрение, в периметъра на мярка за ограничаване на движението, основана на равнището на замърсяващите емисии.

Общият съд обаче подчертава, че граничните стойности на емисиите азотни оксиди, определени за нормата "Евро 6", представляват съществен елемент от този регламент, който не може да бъде изменян от Комисията, и че посоченият регламент предвижда, че тези гранични стойности трябва да бъдат спазвани в реални условия на движение. Оттук Общият съд стига до извода, че Комисията не имала компетентност да изменя, прилагайки корекционни коефициенти, тези гранични стойности за изпитванията RDE. Общият съд освен това счита, че дори да трябва да се приеме, че технически ограничения могат да обосноват известни изменения, при разлика като тази, която произтича от обжалвания регламент, е невъзможно да се разбере дали нормата "Евро 6" се спазва при тези изпитвания. Общият съд пояснява, че установената липса на компетентност на Комисията непременно означава, че е налице нарушение на Регламент № 715/2007.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес