Европейският съвет одобри сделката на Юнкер и Джонсън за Brexit

1529
Европейският съвет одобри сделката на Юнкер и Джонсън за Brexit
Снимка: Pixabay

Очаквано, Европейският съвет одобри постигнатото споразумение за сделка за Brexit между все още действащия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер и британския премиер Борис Джонсън. Това става ясно от официално съобщение на сайта на Европейския съвет.

В своето съобщение Съветът приканва всички институции на ЕС, включително Европейския парламент, да предприеме необходимите стъпки, за да влезе в сила споразумението от 1 ноември. Европейският съвет изрично подчертава, че ЕС е решен да има възможно най-тясно партньорство с Великобритания.

Сасоли: Приемаме споразумението за Brexit, ако го одобри Лондон

Европейският парламент е готов да ратифицира новото споразумение за Brexit до напускането на Великобритания на 31 октомври, ако то бъде...

Същността на споразумението

Предложението, с което Борис Джонсън отиде в Брюксел, е да има "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия, но в Ирландско море, не на сушата между Ирландия и Северна Ирландия. Сега в 64-те страници на новото споразумение пише, че ще има икономическо и търговско сътрудничество между ЕС и Великобритания, с уважение към единството на Общия пазар на ЕС, Митническия съюз, както и британския вътрешен пазар. Изрично е записано, че ще бъде признато британското право на независима търговска политика, но има и текст, че двете страни ще работят по договорености за споразумение за свободна търговия след Brexit.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние посочи какво точно се случва с ирландската граница, която следва да е и митническата граница между ЕС и Великобритания – препъникамъкът в преговорите между Лондон и Брюксел досега, тъй като Ирландия е част от Обединеното кралство и отделни митнически правила там биха разклатили самото кралство. Барние каза следното – британските власти ще могат да налагат каквито искат мита върху стоки, идващи от трети страни, които няма опасност да преминат на Общия европейски пазар. Ако обаче може да преминат на Общия европейски пазар, тогава британските власти ще налагат мита, съобразени с правилата на Общия европейски пазар. Барние обаче не обясни как ще се прави оценка кои стоки може да стигнат до Общия европейски пазар. А физически проверки на стоки ще се правят само в пристанищата на Ирландско море, не и на сухопътната граница между Ирландия и Северна Ирландия. Сегашният преходен период пък ще продължи до 2020 година.

Какво предстои?

Фон дер Лайен подкрепи новата сделка за Brexit

Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи новото споразумение за Brexit и отбеляза, че то предвеща...

Най-важният момент остава одобрението на британския парламент. Предстои заседание утре, 19 октомври. Засега обаче перспективите пред новата сделка изобщо не са добри, като срещу нея има силна съпротива и то от ключови политически сили в британския парламент. Каква е съпротивата – припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа