Федерацията за човешките права: Бежанска криза в Европа няма, има "криза на приемствеността"

2135
Федерацията за човешките права: Бежанска криза в Европа няма, има "криза на приемствеността"
Снимка: Gettyimages.com

В момента няма бежанска криза в Европа, но има "криза на приемствеността". Това смята вицепрезидентът на Международната федерация за човешките права проф. Димитрис Кристопулус.

Според него Европейският съюз е подкупил Турция със сделката за бежанците, но това няма да реши проблема, информира БНР.

Австрия: Не трябва да позволим държава да е оставена на произвола на съдбата, както Македония

Необходима е по-ефективна защита на външните граници на Европейския съюз. Необходимо е трайно да бъдат затворени всички мигрантски марш...

"Вярвам, че сделката между Европейския съюз и Турция е подкуп от 3 милиарда евро за Турция", смята Кристопулус.

"Освен че, според мен, подкупването е морално укоримо, смятам, че то е много лоша идея, защото Турция не е сигурна държава за бежанците. Рано или късно ще стане ясно, че това споразумение е временно решение и практически не работи. От една страна самите бежанци не се чувстват добре в Турция, а от друга нито една европейска страна не желае да окаже поне малко подкрепа по отношение на приемането на определен брой бежанци и разселването им в континента. Много скоро ние ще бъдем изправени пред нова необходимост от споразумение, за което се надявам да бъде по-честно и ефективно от това", смята вицепрезидентът на Международната федерация за човешките права. 

Турция се справя по-добре от Европа с овладяването на казуса с бежанците, допълни обаче проф. Кристопулус.

"До този момент не се стигна до хуманитарна криза в Турция, защото от четири години насам страната успява да изхрани тези хора и да им осигури най-необходимото за живот", обясни той.

6-те точки на споразумението ЕС-Турция

Европейската комисия (ЕК) представи шест точки, които ще бъдат следвани във взаимоотношенията между Европейския съюз и Турция, след кат...

Но по думите му Турция не им даде легална възможност да потърсят реализация. "Трябва обаче да кажа, че Турция се справи много по-добре от Европа по отношение на бежанците. Тези хора са настанени там, което означава, че Турция ги е приела като стопанин на къща. В Турция говорят за бежанците като за посетители. Нали знаете кой е посетител в дома на всеки? Този, който е допуснат до него. В момента, в който не искам някой повече в дома си, просто го изритвам", каза Кристопулус.

Тази седмица Народното събрание прие на първо и второ четене Законопроекта за ратифициране на Общото споразумение по Механизма за Турция в полза на бежанците. С него се реши страната ни да даде а 5 876 945 млн. евро (11 494 130 лв.) на Турция за бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com