Франция отбеляза една година от атентата срещу "Шарли ебдо"

3049
Франция отбеляза една година от атентата срещу "Шарли ебдо"

Франция отбелязва с поредица от възпоменателни събития 1 година от атентатите срещу сатиричното издание "Шарли ебдо" и кашерния магазин в Париж, при които загинаха 17 души. Днес президентът Франсоа Оланд открива паметни плочи на местата на атаките, информира БНР.

С минута мълчание и венец пред бившата редакция на "Шарли ебдо" френският президент Оланд откри плочата в памет на убитите в "терористичния атентат срещу свободата на словото" на 7 януари 2015 г. Върху розовия мрамор са изписани имената на 11-те жертви на атаката - от екипа на сатиричния вестник и полицая охранител. На церемонията присъстваха членове на правителството, кметът на Париж Ан Идалго и близки са загиналите. Кварталът беше обграден от полиция, а от много балкони наоколо се вееха френските знамена.

Шарли Ебдо: Убиецът е още на свобода

На първата годишнина от ислямисткото нападение, седмичникът ”Шарли Ебдо” (Charlie Hebdo) пуска специален брой, предаде АФП....

Президентът се отправи към кашерния магазин на Порт дьо Венсен, където също е поставена плоча в памет на четиримата убити заложници в атаката на джихадистите на 9 януари. Плоча бе открита и на мястото, където бе застрелян полицай при опит да спре нападателите.

Вече е известна челната страница на утрешния паметен брой на "Шарли ебдо", очакван в едномилионен тираж. Възпоменателната поредица ще завърши в неделя с церемонии на Площада на републиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа