Франция ще иска обяснения от САЩ заради шпионаж

18698
Франция ще иска обяснения от САЩ заради шпионаж
Снимка: Getty Images / Guliver

Информациите, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е засичала масово телефонни разговори на граждани на Франция, са "шокиращи и ще изискват обяснения". Това заяви френският министър на вътрешните работи Манюел Валс, предаде БГНЕС.

В периода от 10 декември 2012 г. до 8 януари 2013 г. са били направени 70,3 милиона записа на телефонни разговори на французи, съобщи  вестник "Монд", цитирайки документи на бившия консултант на американските специални служби Едуард Сноудън. Тези разкрития, направени от него през юни, показват техниките, използвани, за да се засичат незаконно тайните или просто личният живот на френските граждани, посочва изданието.

"Информацията, публикувана днес във вестника, е шокираща и затова в близките часове от Вашингтон ще бъдат поискани обяснения. Франция е в приятелски отношения със САЩ, двете страни поддържат тесни връзки, включително в борбата с тероризма", заяви министър Валс.

"Ако обаче бъде доказано, че става въпрос за промишлен шпионаж, за подслушване на високопоставени френски граждани, за намеса в личния живот на французи, такава практика е напълно недопустима", подчерта той.

Според "Монд" АНС разполага с няколко начина за събиране на информация. Когато във Франция се използват някои телефонни номера, те активират сигнал, който включва автоматично записването на някои разговори. Това се отнася и за SMS-и и тяхното съдържание в зависимост от ключови думи. Освен това АНС записва цялата кореспонденция на определени телефони, добавя "Монд".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа