Франция хитрее с оръжието за Украйна

3784
Франция хитрее с оръжието за Украйна
Снимка: Getty Images

В нощта на 7 срещу 8 ноември помощта на Франция за Украйна във войната ѝ с Русия почти се удвои от 1,693 милиарда евро (по данни на Института за световна икономика в Кил) на 3,2 милиарда. Забравили са да вземат предвид специална доставка, направена тайно? Не, правителството просто реши да промени метода на изчисление. Депутатите Кристоф Негелен и Лионел Ройер-Перо обясниха решението пред Комисията за национална отбрана и въоръжените сили.

"За да оценим трансфера на оборудване, беше решено да използваме ново изчисление. Тъй като ще трябва да заменим оборудването, изпратено в Украйна, ние начислихме на прехвърлената бойна техника бюджетните разходи за нейната подмяна", обясняват докладчиците на експресната мисия на Френска подкрепа за Украйна. Тоест те дават на Украйна старо оборудване и посочват цената на модерна, скъпа, нова подмяна.

Депутатите обаче не се притесняват от това: "Правителството смята, че това решение е най-уместното и най-малко податливо на погрешно тълкуване. Освен това то отразява най-добре усилията на Франция, като оценява цената на подмяна на оборудването, продадено днес", отбеляза в презентацията си членът на парламента Лионел Роайе-Перо. Още: Пари за Украйна от замразени руски активи: 4 държави от ЕС бавят процеса

„Следователно, когато страната ни прехвърли на Украйна бронетранспортьори VAB или радиоуправляеми машини АМХ-10, те се оценяват по тяхната възстановителна цена и ще струват колкото бронетранспортьор Griffon или разузнавателна машина Jaguar“, уточни депутатът.

Но цената не е същата: подобрена версия на бронираната машина VAB, проектирана през 70-те години на миналия век, струва около 950 000 евро, докато машината Griffon (нова, разработена през 2000-те) струва 1,5 милиона. Що се отнася до оборудването Jaguar, което да замени бронираната разузнавателна машина AMX-10 RC, то се оценява на 4 милиона евро. Този метод на изчисление позволява на Франция да настигне Полша, която достави 300 танка Т-72 на украинската си съседка.

"Ако поляците използваха същия метод на изчисление за предоставената бойна техника за Украйна, определяйки цената на съветски танк от 70-те години на миналия век на цената на корейските K2, с които ги замениха, приходите им щяха да скочат до небето. Модерен K2 струва около 8,5 милиона долара", отбеляза специалистът по оръжия Лео Перия, изследовател в Центъра за изследвания на сигурността към Френския институт за международни отношения (IFRI). Той се съмнява в уместността на такъв метод.

Според доклада стойността на прехвърленото оборудване по новия метод на изчисление е 1,7 млрд. евро. Към тази сума членовете на Европейския парламент добавиха 300 милиона евро за обучението на 7000 украински войници, а също така увеличиха с почти 1,2 милиарда евро фонда за подкрепа на Украйна. „Трябва да имаме достатъчно аргументи, за да се противопоставим на такава класификация и да изискваме повече актуални данни“, обясни депутатът Кристоф Негелен. Още: Франция ще добави още стотици милиони евро към помощта си за Украйна

„Класификациите не отразяват цялата реалност“, каза през октомври Себастиен Лекорню, министър на въоръжените сили на Франция, оплаквайки се от методологията на някои институции, която не взема предвид финансовите вноски. Всъщност институтът в Кил поставя Франция едва на тринадесето място с 530 милиона евро военна подкрепа. „Не трябва да позволяваме на хората да мислят, че Франция не оправдава очакванията им“, каза Лионел Роайе-Перо, който обяви, че иска да види повече прозрачност в правителството.

От началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. Франция е прехвърлила в Украйна 30 гаубици "Цезар", около 60 бронетранспортьора, няколко десетки RC AMX 10, както и 155-mm оръдия TRF1, преносими системи за противовъздушна отбрана "Мистрал" и противовъздушни системи Crotale.

"По същество това доставено оборудване няма да окаже значително влияние върху хода на операциите. В най-добрия случай то ще попълни арсенала от оръжия, доставен от американците и британците", подчерта експертът, който следи отблизо тези теми.

За Армения, вместо за Украйна

Същевременно, изданието Ouest France съобщи, че Франция изпрати в Армения бронирани машини Bastion, които първоначално бяха предназначени за Украйна. Причината - Киев ги смята за слабо защитени от артилерия и противотанкови ракети.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин от нея направи култ

След няколко дни търсене руското МВР се отказа да издирва Зеленски и Порошенко

Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

Първа група пилоти приключват обучението на F-16: Ентусиазъм във ВВС на Украйна

Сателитни снимки: Поне 3 унищожени петролни резервоара след украинския удар в Луганск

Зеленски: Беларус и Грузия също трябва да бъдат част от ЕС (ВИДЕО)

Сирени за тревога в Киев, докато председателят на ЕП даваше пресконференция със Зеленски (ВИДЕО)

Токът е кът: Мерките в Украйна засега, за да има електричество

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа