Генералният адвокат на ЕС даде още един шанс на Лондон да спре Brexit

1831
Генералният адвокат на ЕС даде още един шанс на Лондон да спре Brexit
Снимка: Pixabay

Ако се стигне до дело пред Европейския съд дали е възможно Великобритания да се откаже от Brexit, независимо на каква фаза се намира процесът по излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, то Европейският съд следва да позволи на Лондон едностранно да се откаже, без да е необходимо каквото и да е решение на Европейския съвет. Това е становището на генералния адвокат на Европейския съд Кампос Санчес-Бордона.

Уточнението на адвоката гласи, че такова оттегляне може да стане стане само преди официалното завършване на Brexit, а не просто преди сключване на споразумение между Лондон и Брюксел, което трябва да урегулира "развода". Такова споразумение все още няма – сега в британския парламент започват дебати и се очаква той да гласува дали е съгласен със "сделката" на 11 декември. Основата на сегашното споразумение, което трябва да подготви почвата за бъдещи преговори за свободна търговия между Великобритания и ЕС, е въпросът с границата между Ирландия и Северна Ирландия. Правителството на Тереза Мей се съгласи да няма твърда граница т.е. митническа проверка, с изключение на морските пътища и то главно за риболовни стоки. Проблемът е, че това споразумение обвързва Великобритания с митническите правила на ЕС и след декларираното завършване на Brexit в края на март догодина – поне в очите на противниците на влиянието от страна на ЕС.

Никой вече не знае какво е Brexit

Какво е Brexit и разбира ли го някой? Като финансист, живеещ в Лондон и следящ ежедневно новините, свързани с този модерен и мистичен т...

Според Санчес-Бордона Лондон може да реши да прекрати процеса по Brexit на база чл. 68 на Виенската конвенция за международните договори. Отделно, страна-членка, която иска да излезе от ЕС, уведомява ЕК за намерението си, а не за решението си т.е. намерението може да бъде променено и чл. 50 от Договора за ЕС да не бъде приложен. Освен това, ако оттеглянето е мотивирано на база конституционните приципи на Великобритания, това би било израз на суверенитета ѝ да взема самостоятелно решения за бъдещето си, както и че член 50 дава възможност за прилагане на този суверенитет във всеки един момент преди намерението за излизане от ЕС да се превърне в окончателно решение, смята генералният адвокат.

Мнението на генералния адвокат е отправна точка за бъдещо решение на Европейския съд, но не е обвързващо юридически за бъдеща присъда.

Въпросът с това може ли Великобритания едностранно да спре процеса беше повдигнат от шотландския съд, който отправи запитване до Европейския. Запитването е на база "хипотеза", а не на база на подаден иск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа