Германия изправя пред съда руски космически ракетен шпионин

2494
Германия изправя пред съда руски космически ракетен шпионин
Снимка: Getty Images

Руски учен, обвинен в шпионаж в полза на Москва, докато е работил в германски университет, се изправя пред съда в четвъртък. Случаят стана още един източник на напрежение в и без това влошените връзки между двете страни, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Обвиняемият, идентифициран от прокурорите само като Илнур Н., се предполага, че е споделил с Москва информация за европейската програма за космически ракети "Ариана", като в замяна е получил 2500 евро в брой.

Случаят е последният от поредицата предполагаеми руски шпиони, разкрити на германска територия в момент, когато напрежението между Москва и Запада е най-силно от Студената война насам заради струпването на руски войски по границата с Украйна.

Съобщава се, че това е довело до експулсирането на дипломат от руското консулство в Мюнхен, след като други двама служители на посолството бяха обявени за персона нон грата във връзка с убийството през 2019 г. на бивш чеченски командир в берлински парк, за което се твърди, че е поръчано от Москва.

Прокурорите твърдят, че Илнур Н. е работил в неназован баварски университет, когато най-късно през есента на 2019 г. с него се е свързала руската служба за външно разузнаване (СВР). След като се съгласил да сътрудничи, той "предал информация за изследователски проекти в областта на космическите технологии, по-специално за различните етапи на разработване на европейската ракета-носител "Ариана", се казва в изявлението на прокурорите.

Надпреварата със SpaceX

Вучич почна да замазва шпионския скандал с участието на Русия

Сърбия няма да промени политиката си на военен неутралитет и политиката си спрямо Русия, заяви сръбският президент Александър Вучич сле...

Програмата "Ариана" на Европейската космическа агенция се състои от серия транспортни ракети, предназначени за пренасяне на тежки товари в космоса, включително спътници.

40-годишната програма, която често е сочена като модел на индустриално и политическо сътрудничество между европейските държави, е изправена пред нарастваща конкуренция от страна на нови участници като SpaceX на Илон Мъск.

Според прокурорите, Илнур Н. е провеждал "редовни срещи" от края на ноември 2019 г. нататък с висш офицер от руската служба за външно разузнаване, разположен в Германия.

Според германския „Bild“, заподозреният е Илнур Нагаев. Неговият профил не се вижда на уебсайта на университета в Аугсбург, който беше потвърдил, че заподозреният е работил там по време на ареста му през юни миналата година.

Но в непотвърден акаунт с неговото име в LinkedIn се посочва, че през 2013 г. е работил като инженер-изследовател в руския Институт по металургия "Байков", а през 2016 г. се е преместил в Германия за стаж в института "Фраунхофер" в Аугсбург за леки конструкции.

Шпионският скандал с Русия - защо сега?

Защо точно сега и проява на суверенна политика ли е или не? Това са два от много важните въпроси, които би си задал всеки трезвомислещ ...

Напрежение

През годините Германия и Русия са били в противоречие по няколко наболели въпроса, включително кибератаки и поредица от случаи на шпионаж, за които Берлин обвинява Москва.

През октомври 2021 г. германец получи двегодишна условна присъда за това, че е предал планове на сградите на парламента на руските тайни служби, докато е работил в охранителна фирма. През август миналата година бивш служител на британското посолство в Берлин беше арестуван по подозрение, че е предал документи на руското разузнаване.

През последните седмици, обаче напрежението рязко се повиши заради кризата в Украйна. Западните съюзници увеличиха дипломатическите си усилия за предотвратяване на война, а във вторник канцлерът Олаф Шолц стана последният лидер, който посети Москва, за да се срещне с Путин във връзка с кризата.

В Москва Шолц повдигна още един наболял въпрос, като разкритикува продължаващото съдебно преследване на критика на Кремъл Алексей Навални, който се лекуваше в Берлин след почти фатално отравяне. "Моята позиция по случая "Навални" е много ясна: присъдата му е несъвместима с принципите на правовата държава и аз съм изразявал това мнение по много поводи", каза той на съвместна пресконференция с Путин. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com