Германия пуска първите „зелени“ облигации

1313
Германия пуска първите „зелени“ облигации
Снимка: iStock/Guliver

Германия обяви подробности за първото си пускане на "зелени" облигации за финансиране на екологични проекти за първи път. Финансовото министерство заяви, че през 2020 г. ще събере до 11 милиарда евро в подкрепа на проекти, свързани с климата, съобщава АФП, цитирани от БГНЕС.

Първата емисия на 10-годишна облигация през септември ще бъде минимум 4 милиарда евро.

Германското правителство обяви в края на миналата година, че ще пусне облигациите през втората половина на 2020 г. като част от усилията си за борба с изменението на климата. Страната ще отдели 54 милиарда евро разходи до 2023 г. като част от климатичния пакет, който включва въвеждане на въглероден данък за намаляване на парниковите газове с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Германският държавен секретар по въпросите на околната среда, заяви, че облигациите ще допринесат за усилията на правителството.

"Зелените федерални облигации създават ясен стимул. По този начин ние показваме как екологичните и благоприятни за климата икономически дейности могат да бъдат направени прозрачни и предвидими", каза тя.

Инвеститорите ще могат да сменят облигациите си от един вариант с друг, с цел да ги направят по-привлекателни, според Йорг Кукис, парламентарен секретар на финансовото министерство.

Чехия иска ЕС да покрие високите разходи за зелена енергия

Чешката република иска Европейският съюз да поеме част от милиардите евро, които трябва да похарчи, за да постигне целта на блока да бъ...

Германия се присъединява към тенденцията за зелени облигации сравнително късно. Полша стартира първите световни зелени облигации в света през 2016 г., а Франция - понастоящем водещ световен емитент на инструмента, през 2017 г.

И все пак въпросите, свързани с околната среда, са на първо място в политическия план на Германия: Грета Тунберг и представители на групата за активисти в областта на околната среда „Петъци за бъдещето“ имаха среща с канцлера Ангела Меркел миналата седмица.

Зелените облигации представляват 2,85% от глобалната емисия облигации през 2019 г., или около 205 милиарда долара, според Европейската централна банка. Почти половината зелени облигации, емитирани по целия свят миналата година, са в евро, добави ЕЦБ.

През юли шефът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че защитата на климата е основен приоритет за банката, след като тя разкри план на стойност 1,35 трилиона евро за подпомагане на европейската икономика, за да се възстанови от пандемията от коронавирус. Лагард стартира дейността си в ЕЦБ в края на миналата година с обещание да провежда "по-зелена" парична политика, повишавайки перспективата банката да увеличи дела на инвестициите, благоприятни за климата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа