Германско издание: ЕС трябва да купи руската ваксина „Спътник V” незабавно

4383
Германско издание: ЕС трябва да купи руската ваксина „Спътник V” незабавно
Снимка: Getty Images/Guliver

Руската ваксина не само ще помогне за ускоряване на забавянето на кампанията за ваксиниране в ЕС, но има и други причини за залагане на това лекарство, твърди германското издание Handelsblatt в публикация на Матияс Брюгман

В политиката на разведряване може да се отиде и по този начин: купете руската ваксина срещу коронавируса „Sputnik V" и по този начин облекчете напрежението в напрегнатите отношения между Европейския съюз и Русия.

Ваксината е кръстена на първия в света космически кораб, изстрелян от Съветския съюз в космоса през 1957 г., добавяйки буквата V към името „сателит", както е думата „Виктория” (Победа). В момента тази ваксина е голям политически успех за Кремъл. Ако ЕС я купи, това ще му помогне в политиката. 

Без да чака резултатите от решителната трета фаза на изпитанията, Русия през август 2020 г. регистрира Sputnik V като първата антитоксична ваксина в света, която се превърна в политически жест от страна на Кремъл, както по време на Студената война. 

Париж: Спутник V е инструмент за пропаганда в ръцете на Русия

Франция обвини Русия, че използва своята ваксина Спутник V като инструмент за разпространение на влияние, а не като начин за борба със ...

Това беше последвано от вълна от критики, тъй като резултатите от тестовете за ваксини не бяха публикувани в достатъчна степен и западните учени силно се усъмниха в първите данни. Но след като ефикасността на ваксината от 91,6% беше потвърдена през февруари в списание The Lancet и много страни регистрираха Sputnik V, руската ваксина се прояви в много по-добра светлина.

Сега освен унгарците, министър-председателите на някои германски провинции, както и представители на федералното правителство, искат да купят Sputnik V. Вярно е, че ЕС трябва да направи това, какъвто е случаят с другите ваксини, използвани в момента в Европа. Но, ако Брюксел блокира покупката, тя ще трябва да бъде направена директно от Берлин. 

Това е правилното изискване. Също така е правилно да направите това в близко бъдеще. В крайна сметка, както в случая със западните ваксини, договорите се сключват още преди Европейската агенция по лекарствата EMA да регистрира ваксина. В момента EMA е в процес на проверка на Sputnik V, а Унгария и Словакия вече използват московската ваксина след национална регистрация.

Три причини за закупуване на Sputnik V

Има три причини за покупката на руската ваксина. Първо, тя би намалила напрежението между ЕС и Русия. Москва и нейните политически съюзници в Европа - от Алтернатива за Германия и левицата в Бундестага до Марин Льо Пен във Франция или Виктор Орбан в Унгария - вече не можеха да твърдят, че ЕС е антируски.

Германия с призив към ЕК да купи "Спутник V" на ниво ЕС

Германия призова Европейската комисия да закупи руска ваксина "Спутник V" за Европейския съюз, обяви германски представител, цитиран от...

На второ място, много хора, които са заразени с „вируса на Путин“ и въпреки всичко се доверяват на шефа на Кремъл повече, отколкото европейските политици ще искат да бъдат ваксинирани със Sputnik V. Това ще ускори формирането на спешно необходимия стаден имунитет.

Фактът, че Русия е научно способна да постигне големи успехи в медицината, е доказан още по времето на Съветския съюз. ГДР, с помощта на ваксината срещу полиомиелит, успя да изкорени тази болест по-рано от Федералната република.

И трето, основното нещо в борбата срещу пандемия е да се използва всичко, което помага.

Превод: Ганчо Каменарски

Още: Германия с призив към ЕК да купи "Спутник V" на ниво ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Зеленски: Със САЩ вече работим по споразумение в сферата на сигурността (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 23.04 - Военната помощ ще пристигне бързо, увери Байдън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа