Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хаос с новите паспорти на Северна Македония

22 юни 2024, 15:00 часа • 7661 прочитания

"За какво чаках половин час", пита разочарована жена пред Службата по административните въпроси в Скопие. Именно там издават паспорти с новото име на страната – Република Северна Македония. “Казаха ми да се върна след седмица. Но кога точно?”, се пита мъж на средна възраст, докато слиза по стълбите на сградата на обществените Радио и телевизия, където се помещава институцията.

За много от македонците, които влизат в сградата, чакането не е приключило - те ще трябва да се върнат отново, за да се сдобият с важния документ.

Името на страната се промени през февруари 2019 година 

Още: Силяновска отиде на модно ревю (СНИМКИ)

Преди шест години - на 17 юни 2018 година - Гърция и Република Македония (както се наричаше държавата тогава все още) подписаха Преспанското споразумение, което предвиждаше името да се промени на Република Северна Македония. А всички македонски граждани, които искаха да напуснат територията на държавата след 12 февруари 2024 година, задължително трябваше да имат вече паспорт с новото име.

Споразумението от Преспа влезе в сила с изменението на македонската конституция през февруари 2019 година, но и гражданите, които подаваха молби за нов паспорт в следващите две години, все още получаваха документи със старото име на страната. По закон държавата е длъжна да издава паспортите в рамките на 15 работни дни или на 48 часа по бързата процедура, която струва около 100 евро.

Но пред ДВ македонци разказват, че чакат вече от два месеца и повече. “Казаха ми, че ще получа паспорта в рамките на един до два месеца. Но два месеца вече минаха. Питах навсякъде, но не успяха да намерят паспорта ми. Издаден ли е изобщо или не?”, пита Ангел от Скопие. Заради забавянето той е изпуснал възможности за работа в Испания и Германия. “Никак не е приятно”, споделя мъжът. След интервюто си с ДВ той най-накрая получава заветния документ.

“Исках да отида в Италия, но нямаше как” 

Още: "Ню Йорк таймс": Статуите в Скопие са на български исторически личности

“Бях в ситуацията, в която нито можех да планирам, нито имах опцията да напусна страната или да запазвам билети”, споделя пред ДВ Арбнора Мементи, фотографка от Скопие. “Исках да отида в Италия, но нямаше как. Не можеш да си запазиш билети, ако не знаеш новия номер на паспорта си.”

След безкрайни проверки дали документът е готов, тя най-накрая го получава. Но други нямат такъв късмет. Много македонци използват социалните мрежи, за да споделят разочарованието си от изпуснатите възможности за работа или почивка в чужбина. Някои дори обмислят да съдят държавата за пропуснати ползи.

Пред ДВ македонското Министерство на вътрешните работи казва, че в периода 5.05.2021 - 31.05.2024 са получени 1,6 милиона заявки за нови паспорти, 1,3 милиона за лични карти и над 680 хиляди за шофьорски книжки. От вътрешното министерство уточняват, че в момента издават между 3000 и 4000 паспорта ежедневно.

Бизнесът също е засегнат

Още: Зоран Заев: Целият демократичен свят подкрепя Преспанското споразумение

Тези проблеми засягат и бизнеса. Лятото ще е много трудно за туристическите компании, а последиците вече се усещат, казва Павлина Поповски от агенция “Атлантис”. “Първите полети не бяха запълнени заради проблемите с паспортите”, обяснява тя пред ДВ. Много македонски туристи е трябвало да отменят своите планове, защото не са получили документите навреме. Някои хора избират бързата процедура, която обаче не е по възможностите на всички граждани на Северна Македония. 

В същото време отношенията с Гърция отново са на дневен ред, след като новоизбраната президентка Гордана Силяновска отказа да изрече конституционното име на страната при встъпването си в длъжност. Това повдигна въпроса дали Гърция няма да оттегли подкрепата си за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. Все пак новото правителство в Скопие посочи, че Силяновска ще се съобразява с новото име на страната.

 

Източник: Дойче веле

Още: Правилно: Мицкоски ще използва „Северна Македония“ при полагането на клетва

Мицкоски: Ще се боря за влизането на РСМ в ЕС

Силяновска домакин на важна среща на държавите от Югоизточна Европа

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес