Има ли поразена ПВО система Patriot в Украйна?

23306
Има ли поразена ПВО система Patriot в Украйна?
Снимка: Getty Images

Не мога да потвърдя съобщенията за поразена система за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна. Това обяви говорителят на Белия дом Джон Кърби на специална пресконференция.

Попитан от журналисти, дали, ако все пак информацията е вярна, тази система ще може да бъде поправена в Украйна или ще трябва да бъде транспортирана извън страната, Кърби обясни, че всичко ще зависи от мащаба на щетите, ако такива изобщо има.

Киев: Свалянето на ракетата "Кинжал" бе истински шок за Русия

Прехващането на ракетата "Кинжал" от военновъздушните сили на Украйна бе шок за Русия. Руската федерация смяташе своите свръхзвукови ра...

"Знаете ли, ще зависи от обхвата на пораженията - дали могат да бъдат поправени или не от украинците или дали може да се наложи да им помогнем. Мисля, че знаете, че особено при гаубиците, които дадохме, много от тях са били повредени в битката или просто са износени от сериозната употреба. И някои от тях украинците успяха да ремонтират на място, за други помогнахме с ремонт извън Украйна. Просто не мога да говоря за това. Но очевидно, ако има повреда на система Patriot, която трябва да бъде ремонтирана извън Украйна, ние със сигурност ще помогнем с това. Просто в момента не мога да го потвърдя и да го коментирам", заяви той.

Маневрени и непредвидими: Защо Русия прибегна до ракетите "Кинжал"? (ВИДЕО)

Припомняме, че руски пропагандисти вече повтарят съобщение на говорителя на руското военно министерство Игор Конашенков, че в Святошински район на Киев е унищожена система Patriot и радар. Но като се има предвид как Конашенков обявяваше унищожаване на HIMARS, такава информация следва да се чете внимателно: Русия унищожи две американски ракетни системи HIMARS – да, но изглежда не (СНИМКИ и ВИДЕО).

Украинските военни отказаха да коментират руското твърдение. Говорителят на военновъздушните сили на Украйна, Юрий Игнат, каза само: "Не можем да коментираме това. Ще стоим настрана от коментари за руски източници." Към момента няма никакви независими или проверими доказателства, че такава ПВО система е била унищожена.

Към момента Украйна разполага с две системи за противовъздушна отбрана Patriot в страната - едната дарена от САЩ, а другата дарена съвместно от Германия и Холандия. Не е ясно коя от тези системи може да е потенциално повредена.

Журналист на BILD показа кадри на свалената ракета Кинжал (ВИДЕО)

Военният кореспондент на германския ежедневник BILD Пол Ронцхаймер публикува ексклузивни кадри от свалената от украинските военновъздуш...

"Машината на смъртта" на Путин се оказа вносна: Русия рискува да остане без "Кинжал"

Русия е взимала на прицел системите с хиперзвукови ракети и преди, обявиха американски служители пред CNN миналата седмица, като една от атаките е дошла в началото на май. Тази атака се провали и украинците успешно прихванаха ракетата, преди да успее да удари Patriot, казаха служители.

Но американски служители смятат, че руснаците може би са успели да уловят сигнали, които се излъчват от Patriot, което им позволява да насочат системата с хиперзвукова ракета, известна като Кинжал.

Ракетната система Patriot има мощен радар за откриване на идващи цели на голямо разстояние, което я прави мощна платформа за противовъздушна отбрана, способна да прихваща балистични ракети и др. Но радарното излъчване, необходимо за забелязване на заплахи от разстояние, също така дава възможност на врага да локализира системата. И за разлика от някои средства за противовъздушна отбрана с по-малък обсег, предоставени на Украйна, които са мобилни и по-трудни за насочване, Patriot е по-голяма и по-труднопреместваема, което позволява на руснаците да се ориентират към местоположението с течение на времето.

Историята на ПВО системата Patriot: В Украйна тя се изправя пред най-трудния си тест

Пентагонът официално потвърди, че Украйна е свалила ракетата „Кинжал“ с "Пейтриът"

Украинските военни са свалили руската ракета "Кинжал", която Москва нарича "хиперзвукова", с помощта на зенитно-ракетния комплекс "Пейт...

Разминаване има и в информацията относно броя на свалените предишната нощ свръхзвукови ракети "Кинжал". Според командващия украинските ВВС генерал Микола Олещук, общо 6 такива ракети са били свалени над украинската столица. Същото посочи и украинският генщаб. Свалянето на толкова много ракети "Кинжал" е огромен успех предвид хвалбите на Кремъл, че ракетата е свръхзвукова и никоя ПВО система в света не може да ѝ противодейства.

За пръв път Украина свали такава ракета преди малко над 1 седмица, като в CNN се появи репортаж, че ракетата е изстреляна с цел да удари ПВО система Patriot, само че вместо това направената в САЩ ПВО я е свалило. Освен това според Киев са свалени 9 крилати ракети "Калибър", както и още 3 зенитни и балистични ракети, като се уточнява какви точно са те. Вероятно една от тях е "Искандер", става ясно от украинската информация. Така общият им брой е 18. 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обаче отрече Украйна да е свалила шест хиперзвукови ракети "Кинжал" в ранните часове на вторник. „Руската федерация не е изстреляла толкова много „Кинжал“, колкото се твърди, че свалят всеки път, когато правят изявления“, каза Шойгу пред руската държавна медия РИА Новости.

Той допълни, че броят на прехващанията, заявен от Украйна, е „три пъти повече от ракетите, които Русия изстрелва“. „И те непрекъснато грешат за вида на ракетата“, каза Шойгу. „Ето защо не ги удрят“, допълни той.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Маневрени и непредвидими: Защо Русия прибегна до ракетите "Кинжал"? (ВИДЕО)

През изминалата седмица Русия отново прибегна до използването на хиперзвукови ракети. Руски бомбардировач изстреля три ракети "Кинжал" ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

На Путин не му изглежда, че Русия е готова за победа в Украйна: Знакови промени (ВИДЕО)

За 67 секунди: "Путиновият" закон мина за последно на комисия в Грузия, полицаи биха протестиращи (ВИДЕО)

Двуцифрено число загинали в срутилия се след взрив блок в Белгород (ВИДЕО)

Дневен рекорд: Абсурдно число убити и ранени руски войници в Украйна

Русия има тактически успех в Харковска област: Признание на украинския генщаб

Пак пожар заради дронове: Действителността в Русия (ВИДЕО)

Стана ясно колко души са починали от наводненията в Бразилия

Полша укрепва оградата по границата с Беларус

Зеленски: Целта на офанзивата в Харков е да се разтегнат нашите сили на фронта (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 13.05 - Рокади по върховете на руската отбрана

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа