Историята на ПВО системата Patriot: В Украйна тя се изправя пред най-трудния си тест

31828
Историята на ПВО системата Patriot: В Украйна тя се изправя пред най-трудния си тест
Снимка: Getty Images

Чакането свърши - след почти година откази и колебания предоставените от Запада системи за противовъздушна отбрана MIM-104 Patriot най-накрая пристигнаха и започнаха да функционират в Украйна. На 21 и 26 април ВВС на страната потвърди пълното разполагане на две батареи Patriot.

Тъй като се съобщава, че способностите на Украйна от съветската епоха за противовъздушна намаляват, очаква се Patriot да поемат борбата не само срещу руските самолети и крилати ракети, но и срещу балистичните системи, на които Киев досега нямаше с какво да противодейства.

Това също така означава, че системите Patriot ще бъдат подложени на сериозно изпитание на бойното поле за първи път от поне 20 години - след две десетилетия на модернизация и модификации, пише в свой анализ Kyiv Independent.

Във високоинтензивна битка срещу най-трудните цели Patriot може да потвърди или опровергае широко разпространената си репутация на една от най-добрите системи за ПВО в света.

ОЩЕ: Изправена ли е Украйна пред недостиг на ракети за противовъздушна отбрана?

Украинци завършиха обучението си ПВО системите Patriot (ВИДЕО)

Група от 65 украински военнослужещи е завършила обучението си в САЩ за системата за противовъздушна отбрана Patriot и се е завърна...

Украинските военновъздушни сили не разкриват почти никаква информация за придобитите от тях Patriot. На 21 април, след съобщенията за пристигането им в Украйна, командирът на филиала на ВВС генерал-лейтенант Николай Олешчук публикува снимка, на която стои до пусковата установка на системата. Командирът също така потвърди разполагането на MIM-104 в Украйна с напълно обучен украински персонал. Украинските екипажи завършиха обучението в САЩ и Германия в периода от януари до края на март, въпреки че един курс на обучение обикновено отнема до 10 месеца.

По-късно Военновъздушните сили публикуваха и видеоклип, на който се вижда система, управлявана от украински военнослужещи. Съдейки по спецификите на пусковата установка и по факта, че е монтирана на камион MAN, това е система, дарена от Германия.

ВВС заявиха, че Patriot могат да прехващат както аеродинамични, така и балистични цели. Сред най-желаните цели украинският личен състав изрично споменава руския изтребител Су-35, известен с повишената си маневреност, както и Х-22 - тип крилата ракета съветско производство, която Русия многократно използва за нанасяне на унищожителни удари по украински градове.

Руската Kh-22 е отговорна за една от най-смъртоносните атаки срещу цивилни граждани - ударът по жилищна сграда в Днепър от 14 януари, при който загинаха 45 души. Военновъздушните сили многократно заявиха, че не могат да прeхванат тази унищожителна, макар и остаряла ракета, докато Западът не предостави на Украйна системи Patriot.

Съдейки по видеото, дарената от Германия батарея Patriot е била разположена в 138-а бригада за противовъздушна отбрана на Украйна, базирана в Днепър и отговаряща за покриването на източните региони на страната от Суми до Запорожие.

Нидерландия обмисля да изпрати на Украйна ПВО система Patriot

Нидерландия обмисля да изпрати на Украйна система за противоракетна отбрана Patriot, предаде нидерландската новинарска агенция АНП, кат...

"Производителите на оръжие сега имат уникалната възможност да проверят твърденията си за ефективност тук, на бойните полета в Украйна", каза Олешчук. "Така че ние ще опитаме".

От самото начало Украйна позиционира Patriot като липсващия компонент за противодействие на балистичните системи от Русия - например Iskander Ms. Украинските призиви за ПВО системите бяха предизвикани и от заплахата за използване от Москва на балистични ракетни системи "Фатех-110" и "Золфагар", предоставени от Иран.

Въпреки многобройните опасения Русия все още не е използвала или придобила ирански ракети. Подкрепата на Техеран се състои основно в дронове камикадзе. Тя се счита за сериозна заплаха за украинската противовъздушна отбрана с по-дълъг обсег на действие, която все още разчита в голяма степен на старите системи от семейството на С-300 и Бук М1. А междувременно Украйна се намира в много нестабилна ситуация по отношение на собствените си запаси от С-300 и Бук-М1, които според изтеклите документи на Пентагона се очакваше да бъдат изчерпани до май.

Въпреки това през последните седмици украинските военновъздушни сили продължиха да противодействат на новите атаки, като прехванаха повечето от пристигащите руски ракети. Въпреки това руските ракети, които са проникнали през украинската отбрана, са нанесли опустошителни щети на град Павлоград, където според съобщенията са поразили украински склад за боеприпаси.

Анализ: Единствената военна стратегия, която може да помогне на Украйна

Тъмната мъгла на войната в Украйна и по-конкретно - в Донецка област, постепенно се разсейва и става все по-ясно, че всички пътища, вод...

Освен това на теория системите Patriot могат да бъдат решение срещу руското използване на ракети С-300/400, превключени в режим "земя-земя". Но според говорителя на ВВС полковник Юрий Игнат това едва ли е работещо решение. Русия разполага с между 6000 и 7000 боеприпаса от системата С-300. В същото време Украйна, така или иначе, винаги ще разполага с ограничен брой прехващачи Patriot, които струват поне 1 млн. долара за брой. Така че, според Игнат, по-добре е да се води борба с руските пускови установки с ракети "земя-земя" с по-дълъг обсег като MGM-140 ATACMS, които Украйна отдавна иска от САЩ.

Украинските военни не разкриват коя версия на ракетната система Patriot са получили. Базираната в Киев консултантска агенция "Defense Express" съобщава за варианта PAC-3, специализиран за балистични цели - най-големият проблем на украинската противовъздушна отбрана.

Командирът на ВВС също така публикува селфи, на което се вижда как стои до радарен комплект AN/MPQ-53. Това сочи, че първата придобита от Украйна установка Patriot принадлежи към семейството на прехващачите PAC-2. PAC-2 е модернизацията на Patriot, която използва прехващачи с взривно-фрагментационни бойни глави, които се взривяват в близост до целта и по този начин я унищожават с определена степен на вероятност.

Смята се, че версията има оперативен обсег до 160 километра и прехваща самолети и крилати ракети на височина до 20 километра. Що се отнася до балистичните ракети, оперативният обхват е ограничен до около 40 километра.

В същото време семейството PAC-3 използва по-усъвършенствана технология Hit-To-Kill, разработена от Lockheed Martin. Тя разполага с два прехващача, които първо унищожават идващата ракета, като се сблъскват с нея в пряк удар, а след това унищожават и падащите отломки. По този начин се очаква PAC-3 да осигури много по-ефективна защита срещу балистични ракети, успешната защита срещу които изисква пълното им унищожаване във въздуха.

The Insider: В Москва изсичат горите в парковете заради разполагането на системи за ПВО (СНИМКИ и ВИДЕО)

В Москва се появиха нови системи за противовъздушна отбрана. За да бъдат осигурени площадки за тях са изсечени гори в парковете и на те...

Още от началото на 90-те години на миналия век вариантите на PAC-2 и PAC-3 бяха подложени на многобройни модернизации, повишаващи техните възможности.

На 26 април украинските военновъздушни сили съобщиха, че втората батарея Patriot, вероятно идваща от САЩ, е част от пакета за отбранителна помощ на стойност 1,8 млрд. долара, който вече функционира в Украйна. Не е известно дали втората батарея Patriot използва версии PAC-2 или PAC-3.

Освен това в момента Украйна очаква трансфери от Нидерландия, която обеща да предостави на Киев не пълна батарея Patriot, а само две пускови установки и ракети. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от 20 батареи Patriot. А самата американска армия, според базата данни "Военен баланс" за 2018 г., разполага с близо 50 батареи Patriot. Така че украинските военни, разполагащи с ограничени запаси, ще трябва много внимателно да изберат най-важните цели, които искат да защитят с Patriot.

Киев също така ще трябва да защитава самите системи. Много малко вероятно е Украйна да получи Patriot, разположени в районите на фронтовата линия в зоната на поражение на руските самолети или ракетна артилерия. Сега ПВО системите се превръщат в приоритетна цел за Русия.

В Украйна MIM-104 Patriot се сблъсква с може би най-предизвикателното бойно поле, което е виждала през цялата си история. По време на дебюта си във войната в Персийския залив през 1990-1991 г. тя за първи път доказва, че защитата от балистични ракети е възможна.

НАТО: Почти 100% от обещаното тежко въоръжение е вече в Украйна

Военният командир на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи заяви, че почти всички бойни машини, обещани на Украйна от съюзниците от Ал...

Според американската военна статистика от онова време ранните PAC-2 са прехванали 41 от 42 иракски балистични ракети R-17 Elbrus, по-известни като "Scud". Официалната успеваемост обаче е сериозно оспорена и обявена за преувеличена и "подвеждаща" в доклад на Конгреса на САЩ, публикуван през 1992 г.

По време на инвазията в Ирак през 2003 г. е документирано, че вариантите PAC-3 и PAC-2 GEM демонстрират успеваемост, близка до 100%, като са унищожили 14 иракски тактически балистични ракети "Scud" и "Луна-М" (FROG-7), изстреляни по обекти в тила на САЩ. Оттогава насам Patriot непрекъснато се обновява и подобрява.

Само че действителната им бойна история след 2003 г. е свързана най-вече с това, че израелските военни свалят с тях дронове, идващи от Сирия. Понякога не успяват да ги прехванат. Въпреки това през септември 2014 г. израелски Patriot свали тактически бомбардировач Су-24 на сирийските военновъздушни сили.

Що се отнася до Саудитска Арабия, Patriot са били наблюдавани да поразяват същите стари ракети "Scud", изстрелвани от бунтовниците хути от Йемен, и там също има история на успехи и провали.

По данни на украинското военно разузнаване - към края на март Русия е разполагала с близо 15% от запасите си от тактически ракети отпреди 2022 г., които включват балистични системи "Искандер".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com