Инцидентът в Архангелск все по-близо до Чернобил

15060
Инцидентът в Архангелск все по-близо до Чернобил
Снимка: Getty Images/Guliver

Три седмици след аварията на военния полигон в Архангелска област, Кремъл мълчи за причините и последиците. Междувременно се появява все повече неофициална информация от възмутените лекари в Архангелск. В местната болница са били доставени трима пострадали без лекарите да бъдат предупредени за опасност от радиоактивност, пише германското издание Der Spiegel.

Журналистите Кристиан Еш и Александър Чернишев са разговаряли с един от лекарите, пожелал да остане анонимен.

Русия потвърди освобождаването на радиоактивни изотопи при взрива, убил петима учени

Русия съобщи, че радиоактивни изотопи са освободени при неотдавнашна авария на тестова площадка за арктически ракети. Това предизвика о...

"Пациентите бяха доставени в 17,30 часа вечерта от авиационно спасителната служба на нашата болница. Трима мъже на възраст около 30 години или по-млади. Мъжете бяха голи, покрити с фолио, дрехите им бяха в найлонови пликове. Единият имаше счупване на гръбнака, а другия фрактура на таза. Травмите бяха тежки, но не представляваха опасност за живота... И тримата имаха нужда от хирургична интервенция", разказва медицинското лице.

"Никой в болницата не беше в защитен костюм. В приемното отделение ги преглеждахме с голи ръце. В операционната използвахме обикновени медицински маски и то само ако ситуацията го изискваше. Нямаше преки указания за това, че тези пациенти са заразени с радиация. При това лекарят, който е бил на място заедно със спасителната служба на мястото на аварията е заявил за такава възможност на висшестоящите, но информацията не беше предаде нататък", споделя още свидетелят.

"Преди операцията в операционната дойдоха дозиметристи. Една от тях избяга веднага, когато видя цифрите. До главата на един от пациентите беше регистрирано бета излъчване от 25 хил. микрорентгена в час. Пациентите бяха изведени от операционната обратно в приемната и един по един ги измиха във вана. Вана беше толкова заразена, че по-късно военните я демонтираха. След като измиха пациентите, беше направено ново измерване и бе взето решение операцията да започне", допълва още лекарят.

"След операцията пациентите трябваше да заминат за Москва. Двама от тях починаха още по пътя към летището, но не от травмите, а от последиците от облъчването. Специално попитах това лекуващите лекари. Освен това в интернет изтече лекарско заключение за един от тях. Той е имал 25 хил. левкоцита в микролитър кръв, при максимално допустимо 10 хил. Двамата са починали от остра лъчева болест", казва още той.

По думите на лекаря трима други пострадали са изпратени в болницата "Семашко", но преди това са взети мелки.

Николай Николов: Няма увеличение на радиацията над страната

В момента няма завишени нива на радиация у нас в следствие на взрива на ракетна площадка близо до руския град Архангелск на 8ми август....

"Защо това не беше направено в нашия случай? И защо изобщо пострадали на военен полигон са изпратени в гражданска болница?", пита лекарят.

Той разказва, че на следващия ден са дошли от ФСБ и са събрали подписи за неразгласяване на тайна от всички, които са имали участие. По-късно е иззета медицинската документация, вкл. и електронната.

"Ние разбираме, че нямаме доказателства, за да се обърнем в съда или към прокуратурата. Всичко е иззето. Интересува ни само едно - да открием хората, които скриха от нас информацията за радиацията и са разпоредили изпращането на пострадалите в нашата болница. Според слуховете решението е взето на много високо равнище, може би от заместник-министър на отбраната, губернатор или главен лекар на болницата", споделя анонимният източник.

По думите му след среща с представители на здравното министерство е било взето решение да бъдат изпратени за изследвания в Москва 57 служители от болницата. Но в действителност заминават 20. В организма на единия е открит цезий-137.

След това експерти от Москва са провели изследвания на място в болницата. Но според лекарите това е бил фарс: "Тук нямаше необходимото оборудване за установяване на радионуклеиди. Взеха ни само кръвни проби, урина и провериха щитовидната жлеза. Начинът, по който се отнасяха към нас ми напомни Чернобил", категоричен е свидетелят.

4 станции за измерване на радиоактивността в Русия не работят след взрива в Архангелск

Две мониторингови станции на Чукотка и Алтай, установени, за да следят нивото на радиация, са преустановили предаването на данни три дн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа