„Искам да умра, но не мога“: Оцеляло момиче разказа за обсадения Мариупол

29455
„Искам да умра, но не мога“: Оцеляло момиче разказа за обсадения Мариупол
Снимка: Getty Images

„Боли да видиш как майка ти умира пред очите ти“. Така започва потресаващият разказ на 16-годишната Катя (името е променено по желание на момичето) от Мариупол, която успява да се евакуира от обсадения град заедно с петгодишния си брат. Историята й сподели доброволката Вера Хвуст във Фейсбук.

„Знаеш ли онова чувство, когато те боли? Веднъж се влюбих в едно момче, но той не ми отвърна и аз си мислех, че ме боли. Но се оказа, че болката е да видиш как майка ти умира пред теб. А брат ти все ходи при нея и казва: „Мамо, не спи, ще замръзнеш“. И ние никога няма да посетим гроба й. Тя остана във влажното и тъмно мазе.

Ходехме до тоалетната, спяхме и ядяхме остатъци във все същото мазе. Веднъж чичо Коля хвана гълъб, май беше на петия или шести ден, изпекохме го и го изядохме. И после всички повръщахме.

ОЩЕ: Евакуираните насила украински деца ще бъдат раздавани на руски семейства по опростена процедура, алармират в Киев 

Мама се държеше до последно, но 3 дни преди евакуацията ни почина. Казах на брат ми, че тя спи дълбоко и не трябва да я будим. Но изглежда, че той всичко разбра. Разбра също и когато съседката ни почина, а ние не можахме да я изнесем и тя започна да мирише. И когато спряха да стрелят, чичо Коля я изнесе, а той самият беше взривен. Мама много плака. След смъртта на татко чичо Коля ни беше най-близкият човек.

... Труповете миришат толкова много. Те бяха навсякъде. Покрих очите на брат ми с шала на мама, за да не ги вижда. Докато тичахме, за малко да повърна няколко пъти.

Кметът на Мариупол към Русия: Как можете да наричате "освобождение" атаките, с които разрушихте 90% от града?

Мариупол не е освободен, а наказан от Русия. Това каза кметът на града Вадим Бойченко в отговор на интервю с говорителя на Кремъл. По-р...

Вече не вярвам във вашия Бог. Ако го имаше, нямаше да страдаме толкова много. Майка ми никога, чувате ли, никога не е правила нищо лошо. Тя ходеше на църква и често се изповядваше, аз също. Чичо Коля дори спря да пуши, за да не се ядосва мама, защото е грях. А вашият Бог я взе и ни я отне.

Мразя Русия. Собственият ми вуйчо е там. Знаеш ли какво ми каза той по телефона днес? „Катя? Каква Катя? Момиче, не те познавам. Каква война, каква Катя?“ А после ми написа: „Катенка, не ми пиши. Опасно е за мен и семейството ми. А майка ти никога няма да се върне.“ Мразя ги! Това беше собствената му сестра! Как е възможно това?

ОЩЕ: Руските сили насилствено депортират жителите на Мариупол към Русия 

… И знаете ли, мисля, че ще се върна в Мариупол. И ще живея на същото място. И всеки път в един и същи ден ще слизам в мазето на новия ни дом и ще слагам цветя.

Страшно е, когато децата плачат, а не бива. За да не ги чуят. Тези изроди намираха хората в мазетата и ги убиваха. Оцелелите разказваха, че руските военни изнасилват деца, стари хора и дори трупове. Ако има Бог, защо Той допуска това?

Зеленски: Русия блокира хуманитарния достъп до Мариупол, за да скрие хиляди жертви

Русия блокира хуманитарния достъп до Мариупол, за да скрие „хиляди“ жертви в този обсаден югоизточен украински град, срещу ...

Не искам да живея повече. Вероятно сега ще ни разделят и може повече да не видя брат си. Защо? Защо Путин реши да ни „спасява“? Живеехме добре, дори си купихме кола. Чичо Коля обеща да ме научи да карам. Сега нямаме и дом.

Искам да умра, но не мога.

... Прегърнете децата си! Защото може да умрете и те няма да си спомнят аромата ви. Ако оцелея и имам деца, ще ги прегръщам денонощно", разказва момичето.

Доброволката, която е разговаряла с Катя, споделя, че се търсят варианти двете деца да не бъдат разделяни и да им се намери дом, в който да останат заедно.

фейсбук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа