Италия готви силен удар срещу еврото

6407
Италия готви силен удар срещу еврото
Снимка: iStock/Guliver

Италианските политици обсъждат извънредна стъпка - идеята за въвеждане на паралелна валута в страната, мини-съкровищни бонове, така наречените мини-БОТ. Какво предизвика това предложение, какви биха били последствията му и защо в Брюксел се разглежда като сериозен удар за самото съществуване на еврозоната, коментира руският вестник “Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса, информира "Фокус".

Името на новото платежно средство идва от съкращението на първите букви на Buoni Ordinari del Tesoro, което на италиански означава „обикновени съкровищни облигации“. Мини префиксът показва малката им номинална стойност - само 100 евро, което е значително по-малко от стандартните държавни облигации. Твърди се, че мини-БОТ „няма да се конкурира с еврото, но може да бъде прието в Италия за всякакви плащания за стоки и услуги, ако платецът и получателят се съгласят да използват тези ценни книжа като платежно средство."

Словения и Италия ще пазят границата си заедно срещу мигранти

От днес до 30 септември словенски и италиански полицаи ще патрулират заедно по протежението на границата между двете държави, с цел пре...

"Модерната държава може да направи всичко, което избира като пари ... Ако държавата е готова да приеме предложените платежни средства като пари за плащане на данъци и други задължения към себе си, работата е свършена", пише американският икономист Абба Лернер в неговото есе за пари и данъчно облагане през 1947 г. на американския икономически преглед.

Ключовото условие е, че само държавата може да определи какво точно е подходящо за плащане на данъци. Две частни лица могат да се съгласят да използват всякаква форма на плащане, която им харесва (например криптовалута), но не могат да решат да използват избраните от тях средства за плащане, за да извършват плащания към хазната. Паричната единица, в която се плащат данъци, се определя само от държавата.

Ако италианската държава най-накрая се съгласи да приеме тези документи като плащане на данъци, тя ще изплати натрупания вътрешен дълг в размер на 52 милиарда евро към националните компании и домакинствата.

Според експертите икономическият ефект от емитирането на такива ценни книжа ще бъде същият като при чуждестранните инвестиции или заеми. След като получат правото да плащат данъци с мини-БОТ, компаниите ще могат да харчат повече пари за собственото си развитие. Въвеждането на данъчни "книжа" всъщност е едно и също нещо като намаляване на данъците. Няма съмнение, че доброто търсене на мини-BOT ще бъде гарантирано. И Рикардо Пулиси, икономист от университета в Павия, вижда мини-БОТ като „начин да се улесни напускането на Италия от Еврозоната“.

В Италия разбиха група, промивала мозъци на деца с електрошок, за продажба на приемни родители

Италианската полиция е арестувала 18 души, сред които - кмет, лекари и социални работници, по подозрение, че са промивали мозъка на дец...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа