X
 
 

Избраха Мария Габриел за първи вицепрезидент на ЕНП

1582 3
Избраха Мария Габриел за първи вицепрезидент на ЕНП
Снимка: ЕНП
Избраха Мария Габриел за първи вицепрезидент на ЕНП, съобщават от партията. За нея са гласували 442 делегати и така Габриел събра най-много подкрепа в сравнение с останалите 9 заместници на новия президент Доналд Туск. Кандидатите за 10-те поста за замесник на председателя  на най-голямата дясна политическа сила в ЕП бяха 12.

На 20 ноември в Загреб Доналд Туск беше избран за лиред на ЕНП. Председателят на Съвета на ЕС беше и единствен кандидат за наследник на Жозеф Дол. Полякът Туск беше избран с огромно мнозинство 491 гласа "за" и 37 "против", като получи 93% от гласовете на делегатите. Гласуването беше част от конгреса на ЕНП в Загреб, където българската делегация беше водена от премиера Бойко Борисов.

ЕНП избира новия си лидер и неговите заместници в Загреб

В Загреб започва Конгресът на Европейската народна партия (ЕНП). На него ще бъде избрано новото ръководство на партията. Единствен канд...

Предстои Доналд Туск да разпредели ресорите по високите етажи в партията, но Мария Габриел като първи негов заместник може сама да избере каква да бъде нейната сфера на действие, коментира Анрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ (ЕНП).

Премиерът Бойко Борисов поздрави Мария Габриел във Facebook: "Поздравявам Mariya Gabriel за избирането ѝ за първи вицепрезидент на EPP - European People's Party с най-добрия резултат от всички кандидати!Това е поредното признание за опита и възможностите, които тя притежава. Мария е изключително отговорна и работлива и съм сигурен, че ще работи добре по важните за Европа приоритети".

В момента Мария Габриел е еврокомисар за цифровата икономика и общество. Под нейно ръководство, цифровият единен пазар на Европейската комисия стана реалност. Тя създаде и първата пан-европейска програма "Цифрова Европа" с бюджет от 9,2 милиарда евро. Българският комисар е автор на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа „WIFI4EU“ и създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави, припомнят от пресцентъра на ЕНП.

Избраха Туск за лидер на ЕНП с огромно мнозинство

Доналд Туск беше избран за нов председател на Европейската народна партия. Приключващият мандата си като председател на Европейския съв...

В следващия мандат на Европейската комисия 2019-2024 г., която трябва да встъпи в длъжност на 1 декември, тя ще бъде комисар за ресора "Иновации и младеж".  Габриел ще ръководи политиките на ЕС, свързани с програмата Хоризонт Европа, иновациите, научните изследвания, програмата Еразъм +, образованието и културата.

През май 2009 година Мария Габриел е избрана за евродепутат от листата на ГЕРБ/ЕНП. Преизбрана е за евродепутат през 2014 година и става ръководител на българската делегация на ГЕРБ в ЕНП. От 2014 до 2017 година е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

От както е едвродепутат (2009г.) Мария Габриел два пъти е избирана за "Евродепутат на годината": през 2016 г. в категория „Развитие“ и през 2013 г. в категория „Равенство между половете“ .

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Раздава се милата....Пту..пту,,,да не и е УРОКИ !!!
 • Лиза Мишпека 1 Лиза Мишпека преди 2 месеца Профил на трол?
  Бутат ли я...набутват ли и Го...гОООлемо клатене настана...ма много е дашна нашта Гебриел,да и се ненадЕЕеваш!!!А е една убита скрофа,да и се чудиш какви свирки им прави!!!?????????????
 • Пишльо Чучуркович 1.1 Пишльо Чучуркович преди 2 месеца Профил на трол?
  Учените твърдят ,че грозните жени били най дашни и всеотдайни...
  : 0 !
Дневен хороскоп за 22 януари
Дневен хороскоп за 22 януари

Овен През този ден ви предстои да направите важно откритие. Това ще улесни общуването ви с близки и колеги и ще подобри живота ви. Телец През...