Изкуствена брегова линия ще изчисти Северно море от пластмасата

2001
Изкуствена брегова линия ще изчисти Северно море от пластмасата
Снимка: Getty Images / Guliver

Младият холандски изобретател и активист за околната среда Боян Слат е открил начин да изчисти океани от пластмасата, използвайки океанските течения, пише Copenhagen Post.

Нидерландското правителство ще похарчи 1,5 млн. крони, за да може организация на Слат The Ocean Cleanup да започне да почиства Северно море от замърсяванията от пластмаса.

Откриха бактерии, които разлагат пластмасата

Химици от Япония са открили нов вид бактерии (Ideonella sakaiensis 201-F6), които са способни да разлагат пластмасата (или поне полиети...

Наличието на пластмаса в океаните е огромен проблем, а Световният икономически форум е установил, че количеството на пластмасата в световния океан до 2050 г. ще е повече от рибите.

Методът на Слат включва инсталирането на изкуствен бряг на няколко километра от естествената брегова линия. Пластмасата ще се събира при изкуствения бряг и след това от там ще бъде събирана. Според организацията новият метод е по-изгоден от гледна точка на околната среда и икономиката, в сравнение с по-старите, които използват кораби за изчистването на океана.

Една бариера вече е поставена успешно на 26 км от брега на Холандия. Ще отнеме година за друга подобна преграда да бъде инсталирана и в Северно море, като проектът вече е започнал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com