Яценюк заплаши с оставка

2558
Яценюк заплаши с оставка
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинският премиер Арсений Яценюк, критикуван за липсата на забележим напредък в реформите, заплаши да подаде оставка заедно с целия си кабинет, два дни след оставката на реформаторския министър на икономиката, предаде Франс прес.

"Дойдохме като единен екип и ще продължим да работим като единен екип, и ако се реши, че този екип трябва да бъде променен, всички ще си тръгнем заедно", заяви Яценюк пред депутатите.

Ултиматумът изглежда е насочен пряко срещу президента Петро Порошенко, който заяви предишния ден на среща с посланиците на страните от Г-7, че е "необходим незабавен рестарт" на правителството, отбелязва АФП, цитирана от Дарик.

Украйна е разтърсвана от политическа криза, избухнала след изненадващата оставка на министъра на икономиката Айварас Абромавичус, която предизвика безпокойството на Запада и рискува да попречи на получаването на западна финансова помощ.

Помощта е от жизненоважно значение за страната, изпаднала в икономическа криза. Абромавичус, натурализиран украински гражданин от литовски произход, е много ценен от Запада и от бизнес средите в Украйна. Той се оттегли, обвинявайки близък до президента влиятелен депутат в блокиране на реформите и спъване на борбата с корупцията.

Това накара президента Порошенко и Яценюк, прозападни политици, чиито различия стават все по-видими, да се срещнат с посланиците на страните от Г-7, които обявиха, че са много разочаровани от тази оставка. МВФ също изрази загриженост, виждайки в оставката за ясен признак за спънките в борбата с корупцията, припомня АФП.

Европа дава повече газ за Украйна, отколкото Русия

Украйна внася от Европа повече газ, отколкото от Русия. През 2015 г. страната е внесла от Стария континент по реверсивния газопров...

Снощи четирима други министри, обявили оставките си, които не бяха приети от парламента, приеха да променят решенията си след спешна среща на кабинета на Яценюк. Абромавичус, който не присъства на заседанието, обяви в Туитър, че няма да промени позицията си.

За последните 24 часа в проруската сепаратистка Източна Украйна е бил убит един украински войник, а трима са били ранени. Позициите на армията са подложени на рекорден брой бунтовнически атаки, съобщиха украинските власти.

Украинският войник е убит от минометен обстрел край село Зайцеве (Зайцево на руски), една от горещите точки на конфликта, на 50 км североизточно от бунтовническата крепост Донецк, съобщи военният говорител Андрий Лисенко. Той добави, че украинските позиции са били нападани 81 пъти, което е най-големият брой нападения от август.

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко на свой ред обвини украинската армия, че все по-често обстрелва позициите на бунтовниците, за да провокира ответен удар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа