Янукович потвърди намеренията на Украйна за асоцииране с ЕС

65108
Янукович потвърди намеренията на Украйна за асоцииране с ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на Украйна Виктор Янукович потвърди намеренията на Украйна в най-скорошно време да подпише Споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Това държавният глава направи по време на изказване на пленарното заседание на срещата по инициативата „Източно партньорство” във град
Вилнюс.

„Украйна и Европейският съюз стигнаха до последния етап от сключването на Споразумение за асоцииране. Убеден съм, че то ще отвори нова страница в развитието на украинската държава, ще изнесе на качествено ново равнище нашите отношения с Европейския съюз и неговите страни-членки. Аз потвърждавам намеренията на Украйна в близко бъдеще да подпише Споразумение за асоцииране”, каза Янукович. Той отбеляза, че заедно с Европейския съюз Украйна вече повече от шест години води сложен курс на преговори и търсене на компромиси. По този път пред нас са останали сам да бъдат направени няколко решаващи стъпки. Става дума за необходимост от подготовка на предпоставки, които да осигурят максимални резултати от прилагането на Споразумението. Янукович е убеден, че Украйна и Европейският съюз достойно ще изминат този завършителен етап. Неговата главна задача трябва да бъде осъществяването на програмите от собствени мероприятия, насочени към адаптиране на икономиката на Украйна към новите реалности. По думите му, Украйна днес трябва, включително във връзка с новите търговско-икономически обстоятелства, да се готви не само за своевременно прилагане на Споразумението за асоцииране, но и за минимализиране на негативните последствия от началния период, който безусловно ще бъде усетен от най-малко защитените слоеве украинци. Това изисква нашата съвместна работа над програма за икономическа помощ за Украйна, която ще ни позволи да извършим подготовка за подписването на Споразумението. По наше мнение, една такава програма трябва да бъде резултат на съвместните усилия на Украйна и Европейския съюз, отбелязва Янукович.

„Уверен съм, че в резултата на тази работа ще бъдат премахнати съществуващите противоречия по определения стратегически път на европейска интеграция без сериозни загуби за икономиката на Украйна”, подчерта Янукович.

На 21 ноември, както медиите вече съобщиха, правителството на Украйна взе решение да прекрати процеса на подготовка за подписване на Споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Във връзка с това решение в различни градове на Украйна, а и по света, започнаха масови протести, които продължават и до днес. В петък във Вилнюс Украйна не подписа Споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Това направиха Грузия и Молдова.

УНИАН

Съдът в Киев забрани демонстрациите в центъра на столицата

Окръжният административен съд на Киев забрани провеждането на демонстрации на Площада на Независимостта, Европейския площад и улиците Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа