Жените войници в Украйна маршируват с обувки на висок ток на парад (СНИМКА)

5425
Жените войници в Украйна маршируват с обувки на висок ток на парад (СНИМКА)
Снимка: Thinkstock/Guliver

В Деня на независимостта на Украйна на 24 август на улица „Крещатик“ ще се проведе традиционен военен парад. Едно от 27-те „карета“ ще бъде сформирана от студентите на Военния институт в Киевския университет „Шевченко“.

Преди жените ходеха на парада в Киев с ежедневни камуфлажни униформи и боти, както и с оръжие. Сега министерството на отбраната реши да ги облече в парадни униформи, част от които са обувки на висок ток, съобщи Би Би Си.

Съответните тренировки са по четири часа на ден. Снимка с коментар беше публикувана на страницата на министерството на отбраната във Фейсбук.

Нововъведението предизвика критики и подигравки в социалните мрежи. Много потребители видяха в това подигравка с армията и сексистко отношение към жените.

Обществени организации и депутати от опозицията се присъединиха към критиците.

"Това не е никакво творчество и не е акцент върху женствеността. Това е подигравка с армията. Жена войник с обувки на високи токчета също е сексизъм", написа политическият коментатор и блогър Павло Нус във Фейсбук.

В публикацията си той се извини „за всички нас“ на момичетата, които „ще дефилират на токчета“.

Зеленски: Народите на Русия и Украйна имат различни пътища

Украинският президент Владимир Зеленски вярва, че народите на Русия и Украйна имат различни пътища. "Украинците и руснаците не са един...

"Министерство на отбраната на Украйна, каква е тази нова униформа? По този начин ли предприемаме толкова решителна стъпка към НАТО?", написа журналистът на одеското интернет издание "Страна" Алексей Цимбалюк.

Украинското военно ведомство обаче отхвърли критиките, наричайки дамите войници в парадна униформа красиви и силни.

"Има полева униформа, ежедневна и парадна. Полевата униформа е на полигона и в окопите, ежедневната е в ежедневни дейности, а за парадната сами се досещате ", заяви украинското министерство на отбраната в изявление.

Ведомството също така твърди, че обувките на висок ток присъстват в парадната униформа на въоръжените сили и на други страни по света.

Някои ветерани обаче не бяха съгласни с официалната позиция.

САЩ спряха военна помощ за Украйна в размер на 100 млн. долара

САЩ спряха временно предоставянето на допълнителна военна помощ за Киев в размер на 100 милиона долара за закупуване на смъртоносно оръ...

Основателката на Центъра за подпомагане на въздушното разузнаване и бивш военнослужещ от доброволческия батальон „Айдар“ Мария Берлинская предложи обувки на високи токчета да се носят от генералите, начело с министъра на отбраната Андрей Таран.

"Целта на всеки парад е да се демонстрира военната способност на армията. Основната цел тук е да зарадва очите на високопоставени служители на трибуните", пише тя.

Берлинская обърна внимание на ортопедичните последици от маршируването в петите: „Всеки удар на петата върху бетон е удар по гръбнака“.

Депутатът от опозиционната партия „Европейска солидарност“ Ирина Геращенко отбеляза във Фейсбук, че в украинската армия на жените все още се дава мъжко бельо и няма бронежилетки, в които да се вземат предвид особеностите на женската фигура. "Но никога не ми е хрумнало, че министърът, вместо да решава проблеми, ще измисли токчета на парада! На горещия асфалт!" добави тя.

Съобщението за „парада на токчета“ на страницата на министерството на отбраната във Фейсбук първо беше затворено за коментари, а на 2 юли то беше изцяло изтрито. Но разширена статия за него е достъпна на официалния уебсайт armyinform.com.ua .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа