Йоко Оно връчва награда за мир на Пуси Райът

4925
 Йоко Оно връчва награда за мир на Пуси Райът

Вдовицата на Джон Ленън Йоко Оно ще връчи своята стипендия за мир "Ленън-Оно" на руските пънкарки от "Пуси Райът" в Ню Йорк този петък.

Наградата, която се присъжда веднъж на две години, ще бъде връчена на Пьотр Верзилов, съпруг на една от членките на групата Надя Толоконникова, съобщи правозащитната организация Амнести Интернешънъл.

Тя ще бъде поделена между руската пънк група и още четирима души, сред които Рейчъл Кори, американската активистка, прегазена от израелски булдозер в Рафах през 2003 г., и покойният писател Кристофър Хитчънс.

Церемонията в петък ще се състои десет дни преди разглеждането на втора инстанция на делото срещу трите жени от Пуси Райът, които на първа инстанция бяха осъдени на две години затвор заради това, че нахълтаха в катедралата "Христос Спасител" в Москва, за да изпълнят молитва срещу руския президент Владимир Путин.

Другите носители на наградата "Ленън-Оно" за 2012 г. са Джон Пъркинс, активист и автор на книгата "Изповедите на един икономически убиец" и още един "също толкова значим активист", чието име засега не се разкрива.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа