Йотингер не вярва, че чрез фракинг при добива на шистов газ ЕС ще задоволи нуждите си

20973
Йотингер не вярва, че чрез фракинг при добива на шистов газ ЕС ще задоволи нуждите си
Снимка: Getty Images/Guliver

Добивът на шистов газ по метода хидравлично разбиване (фракинг) не може съществено да намали зависимостта на Европейския съюз от вноса на синьо гориво. Това мнение излага еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в публикувано днес интервю в "БЦ ам Зонтаг" (B.Z. am Sonntag), информира БГНЕС.

В границите на Европа аз оценявам потенциала по следния начин: в дългосрочна перспектива ние ще можем да осигурим по този способ около една десета част от нашите потребности, отбелязва еврокомисарят. Така ще успеем при съкращаване на добива на газ от нашите традиционни находища зависимостта от вноса в крайна сметка да не се увеличава, добавя той.

Едновременно с това Йотингер призовава Германия да не се отказва напълно от технологията фракинг, към която федералната република се отнася много скептично.

По-рано стана ясно, че германското правителство иска да забрани експлоатацията на шистовия газ поне до 2021 г. заради силната съпротива в обществото към фракинга.

В Германия няма да има хидравлично разбиване за шистов газ за търговски цели в близко бъдеще, заяви министърката на околната среда Барбара Хендрикс. Заедно с министъра на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел Хендрикс определи в подготвен документ основните оси на законодателството във връзка с този много щекотлив въпрос.

Безпокойството е свързано със замърсяването, което могат да причинят използваните химически вещества на подземните води. Но промишлеността настоява да се даде шанс на шистовия газ. Тя вижда в него възможност, както в САЩ, да бъдат съкратени разходите за енергия, които са едни от най-високите в Европа, и да бъде намалена зависимостта от вноса на енергия.

Германците обаче искат да затворят вратата за шистовия газ, както направи Франция. Проектите за фракинг под 3000 метра ще бъдат забранени, се уточнява в текста.

Смята се, че основната част от запасите с шистов газ в Германия се намира по-високо от тази граница. През 2021 г. доклад ще трябва да установи "състоянието на познанията и технологиите" и законодателят ще обмисли отново закона. Дотогава изследванията ще бъдат позволени при определени условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com