Жп стачките във Франция вече носят колосални загуби

895
Жп стачките във Франция вече носят колосални загуби
Снимка: Getty Images / Guliver

Операторът на жп мрежата на Франция отчете, че поетапните стачки срещу плановете на правителството да преоцени и промени работата на натовареното с дълг дружество вече са стрували около 100 милиона евро, а разминаването между синдикатите и правителството се влошава.

Машинистите и други служители на държавната SNCF обещаха да продължат да работят по два дни на всеки пет поне до 28 юни, освен ако правителството не се откаже от реформите си, припомня БГНЕС.

Огромни загуби за Франция след транспортната стачка

Франция може да загуби 720 милиона евро в резултат на националната транспортна стачка. С такива прогнози излязоха експерти след първия ...

Спиранията на работата досега струват около 20 милиона евро на ден, а объркването на трафика често се разпростира и в дните без стачка, каза шефът на SNCF Гийом Пепи пред телевизия BFM в четвъртия ден на стачката. "От това, което виждам, Франция не е парализирана", каза Пепи, "но клиентите са силно засегнати".

И двете страни в спора претендират за широка обществена подкрепа. Проучване на Ifop показва 62% подкрепа в полза на правителствените реформи, в сравнение с малко над 51% от подобно проучване преди седмица.

Профсъюзите сочат като признак за солидарност с действията им 530-те хиляди евро, събрани като дарения през интернет фонд за компенсиране на загубените заплати на жп служители. "Никой не иска дълъг, труден конфликт, но засега ние сме изправени срещу стена. Правителството ни принуди да предприемем този начин на действие", каза по радио Europe 1 Филип Мартинес от профсъюза CGT, най-големият в SNCF.

Френският президент Еманюел Макрон, който рядко говори публично за стачката, се готви в четвъртък (12 април) да даде едночасово телевизионно интервю. Също така президентът ще участва в двучасово интервю в неделя вечерта (15 април), по време на което ще се изправи лице в лице с журналисти от BFM и задаващия трудни и неудобни въпроси разследващ новинарски сайт Mediapart.

Транспортни стачки в Гърция - в жп сектора и на такситата

В Гърция днес, 6 март, се провежда еднодневна стачка на железопътните работници и деветчасова предупредителна стачка на таксиметровите ...

Френският парламент планира да започне обсъждане на промените на SNCF още днес, въпреки че Макрон заяви, че ще приложи промените с постановление - друга причина за спорове от страна на профсъюзите.

Правителството заявява, че е необходимо бързо придвижване към отварянето на френския пътнически железопътен трафик за конкуренция, започвайки през 2020 година, част от отварянето на държавните железопътни пазари в целия ЕС. Синдикатите протестират срещу план, който би премахнал гаранциите за ранно пенсиониране, от които се ползват настоящите служители на жп транспорта. SNCF също ще бъде трансформирана в частна компания, чиито акции ще са собственост на държавата - което според профсъюзите е първа стъпка към приватизацията, независимо от отричането на такива намерения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа