Как и с колко тона експлозив взривяваш Кримския мост два пъти: Украински топ шпионин разказа

12207
Как и с колко тона експлозив взривяваш Кримския мост два пъти: Украински топ шпионин разказа
Снимка: Getty Images

Лично аз и още двама мои служители бяхме ангажирани с планирането, разработването и реализацията на специалната операция на Кримския мост през октомври, 2022 година – като подарък за 70-тия рожден ден на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Тази новина съобщи ръководителят на Службата за безопасност на Украйна Васил Малюк.

Малюк даде специално интервю, в което обясни, че са разглеждани различни варианти за реализация на удара срещу Кримския мост – включително вариант да се атакува като се използва жп пътя на моста, с транспортиране на бомбата с влак. В крайна сметка обаче е избран вариант за удар с камион, в който е сложен експлозив.

ОЩЕ: Цистерна с гориво се запали на Кримския мост, част от моста е срутена (ВИДЕО)

Операцията за удара на Кримския мост – подробности

Малюк разказва пред украинското издание New Voice, че камионът е натъпкан с взрив, който е с 21 тона тротилов еквивалент. Толкова взривно вещество има в 42 руски ракети "Кинжал". Експлозивите са били опаковани в целофаново фолио – за прикритие. Взривното вещество е сложено в ролки целофаново фолио. СБУ направило точна сметка за дебелината на слоя целофан, достатъчен да скрие от митническите скенери металните цилиндри-ядра, натъпкани със смес от хексан. Първоначалният вариант е бил варели с петрол, но е счетено, че е твърде рисково.

Освен това – украинците успешно са обезвредили руските системи за електронна борба, пазещи моста. Така е било възможно експлозивите да бъдат взривени дистанционно, по GPS координати.

"Минахме през седем кръга на Ада, използвахме толкова много хора на тъмно. Руснаците заловиха 22 души - вкараха ги в затвора. Всички те са обвинени в съучастие в терористичен акт. Но всъщност те се занимаваха с обичайния си ежедневен бизнес - това бяха обикновени руски контрабандисти, които не знаеха ключовите подробности в операцията", разказа Малюк. По думите му, той е могъл да наблюдава операцията в реално време.

Руският съд прати 8 души в ареста за постоянно, но за нито един не е доказано, че участвал в операцията.

Малюк е категоричен – това е изцяло украинска операция, осъществена без чужда помощ. Той не казва откъде е минал камиона, за да стигне до моста. Припомняме, че Кремъл намеси България в операцията: Кремъл: Камионът-бомба за Кримския мост е тръгнал от България

И пак - вторият удар срещу Кримския мост

Освен това, Малюк показва и видео от втория успешен удар по моста, който стана това лято. Само избрани хора са го виждали: Вторият удар по Кримския мост: Вижте ВИДЕО на точния момент на взрива

Ръководителят на СБУ казва, че за втория удар са използвани морски дронове „Дете на морето“, като те имат три различни системи на управление и на взривяване. Количеството експлозив, което пренасят, е 850 килограма хексан.

"Стояхме будни две нощи – буквално всяка минута гледахме дроновете. Бяхме толкова напрегнати, че трябваше малко да успокоим момчетата, за да не прегорят дроновете. Когато стана експлозията, крещяхме много силно, защото напрежението вътре беше огромно. Ще бъда честен: - молех се всичко да се нареди. И като гръмна дронът, и ние се взривихме от радост", спомня си Малюк.

ОЩЕ: Какво се знае до момента за новия удар по Кримския мост? (ОБЗОР)

"Керченският мост се превърна в измислен Граал за Кремъл. Следователно унищожаването му не само наруши логистиката, но и показа, че режимът на Путин е толкова крехък и нестабилен, колкото конструкцията на моста. Тази специална операция имаше военни и политически цели и всички те бяха невероятно успешни", смята Александър Коваленко, военно-политически експерт от групата Infoprotiv.

СНИМКИ: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com