Кремъл: Камионът-бомба за Кримския мост е тръгнал от България

26123
Кремъл: Камионът-бомба за Кримския мост е тръгнал от България
Снимка: Getty Images

"Вече установихме маршрута на камиона, в който е станала експлозията (на Кримския мост) - той е през България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Освен това бяха идентифицирани превозвачи, лица, участвали в организацията на движението (....) С помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) беше възможно да се идентифицират заподозрени сред онези, които биха могли да подготвят терористична атака. Това заяви ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин на среща с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург (ВИДЕО от официалния сайт на Кремъл).

Бастрикин не уточни как камионът от България е стигнал до Грузия - двете държави нямат обща граница.

Кой и как взриви Кримския мост? Трите основни версии

Както е известно, около 6 часа сутринта на 8 октомври на Кримския мост избухна взрив, който доведе до частично срутване на съоръжението...

Според него експлозията, станала в събота сутринта, "със сигурност има терористичен характер, това е терористичен акт".

Бастрикин доложи още че първоначалните данни от разследването сочат, че взривът бил организиран от украинските специални служби. Тяхната цел е била "да унищожат основен граждански инфраструктурен обект".

Руските власти не се съмняват, че експлозията на Кримския мост е терористична атака срещу критична гражданска инфраструктура, каза руският президент Владимир Путин. Той добави, че зад инцидента стоят украинските специални служби.

"Както току-що съобщихте, няма съмнение. Това е терористичен акт, насочен към унищожаване на критичната гражданска инфраструктура на Руската федерация. Автори, извършители, клиенти са специалните служби на Украйна", коментира руският държавен глава на база думите на Бастрикин, предаде ТАСС - руска държавна информационна агенция, която е под контрола на режима на Путин. Срещата с Бастрикин беше предавана и по ограничения като излъчване в ЕС телевизионен канал "Россия 24". Ограничението е заради пропаганда.

Възстановиха движението за коли и автобуси по Кримския мост*

Русия съобщи, че е отворила отново неповредения участък от пътя по Кримския мост, който беше частично срутен от експлозия тази сутрин. ...

Следственият комитет на Русия образува наказателно дело по факта на експлозията на Кримския мост по част 2 на член 205 от Наказателния кодекс "Тероризъм", каза още Бастрикин, цитиран от пресслужбата на Кремъл. За образуването на делото стана известно няколко часа след експлозията, но следственият комитет не изясни по кой точно член от НК е то.

"Образувахме дело по втора част на член 205 "Тероризъм" и това се потвърждава от данните от началния етап на разследването. Бяха разпитани много свидетели и очевидци, започнаха специални експертизи и до голяма степен са завършени - това са взривно-техническа, генетична, криминалистична", каза Бастрикин.

Член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация е наречен "Террористичен акт", а част 2 третира тероризъм, извършен от група лица по предварителен сговор или от организирана група, довел по невнимание до смърт на човек, значителни имуществени щети или настъпване на други тежки последици. Наказанието е лишаване от свобода от 12 до 20 години с ограничаване на свободата за срок от една до две години.

"Толя, ще закъснея, мостът гори": Нова версия за взрива на Кримския мост и потоп брутални шеги

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа