Как тестват за COVID учениците в европейските държави

4094
Как тестват за COVID учениците в европейските държави
Снимка: Getty images

От миналата седмица учениците от 1 до 5 клас в България се изследват за коронавирус с помощта на неинвазивни тестове. В повечето европейски страни тази практика не е нещо ново. Ето как се случва в различните държави.

В Германия тестването е задължително за учениците и всички, които контактуват с тях в училище. Тези правила са публикуване на сайта на Департамента по образованието и младежта. Децата са длъжни да правят антигенни тестове два пъти в седмицата в училище (това става преди часовете), а педагозите и другите служители могат да се тестват, както на работното място, така и вкъщи.

Ако някой не желае да се тества той може да направи ПСР и да го донесе в училище.

В Берлин децата сами правят тестовете си. Те знаят точно колко пъти да завъртят тампона в носа и колко капки да поставят в тест-лентата. Никой от родителите не се е възпротивил срещу тестовете, които се правят от пролетта. Маски в училище не се носят. Ако детето има положителен резултат се вика родителят, той взима детето и следва карантина. Под карантина не се поставя целият клас, а само тези, които са седели близо със заболелия, съобщи mel.fm.

Всеки германски ученик има училищно удостоверение, сега то е приравнено към доказателство за тестване, което много облекчава живота. Сега на всяко място, където преди децата се пускаха само с тестове може да се покаже училищното удостоверение.

В Германия отдавна действа Schulpflicht, закон, който задължава децата да посещават училище. Отговорността за това е на родителите, които ако не предприемат усилия детето да посещава училище ще бъдат глобени.

В различните германски провинции има различни правила, те зависят от това каква е ситуацията в района - каква е заболеваемостта.

В междучасията децата задължително излизат навън, а не стоят в класните стаи.

Снимка: Getty images

В Австрия всичко е много строго. В училищата във Виена се правят тестове два пъти в седмицата. Тестовете се правят вкъщи. Устата се изплаква със солена вода и на телефона се прави видео запис - как взимаш пробата - всичко е онлайн. Кутията с теста се оставя в училище и след 24 часа резултатът е готов. В училищата се правят и бързи антигенни тестове. ПСР тестовете се раздават в училище - по 8 броя на седмица.

Училищните екскурзии са достъпни само за ваксинирани срещу коронавирус деца.

Във всички училища в Люксембург се правят тестове два пъти седмица. Децата правят тестовете си сами. В някои училища е разрешено да се правят у дома. В държавните се правят в самите училища, а резултатите се изпращат по ел. поща на родителите.

Ако има дете с положителен тест, то се изолира и може да се върне в клас само след отрицателен ПСР тест, направен не по-рано от шестия ден след началото на болестта. Останалите деца в класа и учителите са задължени да носят маски. Контактните са в карантина, която пада след отрицателен ПСР.

Родителите с краен срок да декларират съгласие за тестовете в училище

Най-късно до 12 часа на 8 ноември т.г. родителите на учениците от I до IV клас, които се обучават в електронна среда, трябва да деклари...

Ако родителите откажат да тестват детето то минава в карантина и му е забранено да излиза от вкъщи.

Това е сценарият, когато заболелите не са повече двама. Ако заболелите са повече, то под карантина се поставят не само болните, но и онези, които са били контактни, а обучението продължава дистанционно. Децата се връщат в клас след отрицателен ПСР, направен на шестия ден след положителния случай.

Обществените заведения и институции, извънкласните занимания може да се посещават без тестове, но ако в помещението има повече от 10 деца, администрацията може да помоли да се направят тестове. Що се отнася до театрални спектакли и концерти, то възрастните са длъжни да представят QR-код, а децата да направят антигенен тест на място или да представят отрицателен резултат от ПСР.

В държавните училища в Лондон не се правят тестове, докато в частните редовно децата се тестват.

Ако бъде установено дете с ковид, администрацията изпраща до всички родители писмо с инструкции. Ако в семейството има дете над 11 години то се тества два пъти седмично.

Николай Денков: Аз не разбирам за какво протестират родителите и учителите

По повод днешия протест в София на родители и учители срещу тестването на учениците в училище, министърът на образованието и науката пр...

Ако детето прояви симптоми, подробно описани в инструкциите, то трябва да се остави вкъщи и да се направи ПСР. При отрицателен резултат може да се върне в училище, а при положителен се изолира за поне 10 дни.

Тестовете се раздават безплатно в аптеките, учениците трябва да ги правят два пъти седмично вкъщи и ако някой е с положителен резултат трябва да съобщи на учителя и да остане вкъщи.

В едно от училищата в Лондон за малките ученици тестове не се изискват. Децата над 12 години получават безплатно 8 теста, които да направят у дома и изпращат QR-кода. Но дори и да не направиш тест може да отидеш на училище. За извънкласните занимания също не е необходим тест.

Снимка: Getty images

Училищен директор: Децата могат сами да си правят тестове под наблюдение на учителите

"Кой ще взема тестовете е въпрос, който също ще трябва да се уточни тепърва", каза по БНР Диян Стаматов, председател на работодателите ...

Във Франция засега няма задължително тестване на децата, но има строго правило за носене на маски в училище. Антигенните тестове са задължителни да посещаването на кафенета, ресторанти, театри, концерти, пътуване със самолет. Ваксинационни пунктове има в самите дворове на училищата, където детето може да се ваксинира с разрешение на родител.

От втората половина на октомври тестове или ваксинационен сертификат е необходим за всички деца над 12 години и за възрастните. За да отидеш на концерт или на прослушване ще е необходим сертификат. Държавната медицинска застраховка вече не покрива стойността на тестовете, а един тест е 25 евро, сума, която не всеки може да си позволи.

Децата в Израел бяха тествани в началото на учебната година. Тестовете са били раздадени в самото училище за сметка на държавата. Правят се у дома и се изпращат в училище с резултата. Същото се повтаря след ваканцията.

Ако някой в училище се разболее всички деца в класа получават тестове, в първия ден, в който се е разбрало за разболял се се прави ПСР. После всяка сутрин преди училище - антигенен. На седмия ден - отново ПСР.

Ваксинирането на деца от 12 до 16 години е задължително и ако родителят откаже трябва да плаща тестовете, а те са скъпи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com