Кампания в Италия: Справедливост за жертвите на COVID-19

3174
Кампания в Италия: Справедливост за жертвите на COVID-19
Снимка: iStock

Роднините на хора, починали от коронавирус в Италия, настояват за справедливост. Според тях, в началото на епидемията властите са допуснали грешки, пише "The Guardian".

Близки на починалите се обединяват в създадената от Лука Фуско Facebook група NOI Denunceremo ("Ще съобщим"). Бащата му е починал от COVID-19 в Бергамо, провинция Ломбардия, която е най-силно засегната от коронавируса.

Въпреки коронавируса: Италия започна подготовка за летния сезон

Въпреки тежката ситуация с коронавируса, собствениците на някои плажове в Италия започнаха да поставят шезлонги в очакване на новия лет...

Идеята е в групата да се съберат свидетелства за неправилни действия на властите, довели до летален изход при заболелите от новия вид коронавирус. Досега към групата са се присъединили повече от 45 000 човека.

В Италия статистиката е стряскаща: 187 327 случая на заразени с COVID-19, от които 54 543 оздравели и 25 085 починали – най-високото ниво в Европа и второ в света след САЩ. От все още активните случаи, 98% са с леки симптоми, но в тежко състояние са цели 2384 души. На 22 април откритите нови случаи са 3370, което е сериозно увеличение спрямо 20 април, но не представлява рязко вдигане на кривата спрямо пиковете ѝ през месеца. Смъртните случаи за денонощието са 437, което е намаление, но по-скоро кривата по този начин остава стабилна, без резки движения.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 април

Фуско обяви, че целта на форума не е получаване на финансови компенсации, а да се потърси отговорност за неправилното лечение, довело до смъртта на толкова много хора. Да бъдат повдигнати обвинения и отговорните лица да бъдат изправени пред съда.

Усилията на участниците във Facebook групата не са насочени и срещу здравните работници. Те са срещу хората на ръководни позиции, които вероятно са подценили сериозността на заплахата от коронавирус, подчертава той.

17 000 здравни работници в Италия са сред заразените с COVID-19

Близо 17 000 здравни работници са заразени с новия коронавирус в Италия, повече от две трети от тях са жени, съобщи в петък институтът ...

"Здравните работници са точно толкова жертви, колкото и починалите", смята Фуско.

Междувременно лекарските асоциации и синдикатите обявиха, че планират правни действия за смъртта на 144 медицински работници, причинена основно от липсата на защитно оборудване в началото на извънредната ситуация.

The Guardian припомня, че в Италия вече се провеждат няколко официални разследвания, включително едно в болница в Алзано Ломбардо - град в Бергамо, където има подозрения, че след установен болен с коронавирус не са взети достатъчно строги мерки за дезинфекция и не е спряна на време вентилационната система, като лечебното заведение е пуснато прекалено скоро да работи отново. Така болницата се превърнала в огнище, от което се разпространил вируса в града.

Прокурорите в региона на Ломбардия също разследват случаи на възможна престъпна небрежност, довела на смъртта на много хора, след обявени стотици "домашни смъртни случаи". Тези смъртни случаи не са записани в официалната статистика, а много хора, които са починали в домовете си, не са и тествани за COVID-19.

Друг пример за иск срещу властите е подаденият от Робърт Лингард - италианец, живеещ в Лондон. Жалбата му е до прокурора на Бреша - друга провинция на Ломбардия, силно засегната от коронавируса. Тя е свързана със смъртта на двама негови роднини и стигналото до интензивното лечение на други трима негови близки.

Направиха класация на страните с най-висок риск от коронавирус - Италия е застрашена от втора вълна

Италия продължава да води класациите като държава с най-висок риск от заразяване с коронавирус, съобщи австрийският информационен порта...

Той сезира прокуратурата, която сега трябва да установи дали в началото на епидемията - кампаниите в Милано и Бергамо, насърчаващи хората да продължат да живеят, както обикновено, ходейки по барове и ресторанти или на пазар, представляват престъпна небрежност предвид разпространението на болестта в момента.

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com