Киев за 3 дни и най-бързият блицкриг в историята: Мокрите сънища на Русия преди година

16537
Киев за 3 дни и най-бързият блицкриг в историята: Мокрите сънища на Русия преди година
Снимка: Getty images

Точно преди година, когато Русия нахлу в Украйна, руските пропагандисти и „военни кореспонденти“ представяха пред руската аудитория солидни лъжи за това как още в първите ден-два са превзели Киев и половината областни градове, как това е „най-бързият блицкриг в историята", който "ще се изучава в НАТО“, как за часове напълно „са разбили“ украинската армия. Още на 24 февруари 2022 г. те вече празнуваха. Нека си припомним какво пишеше по това време в руските пропагандни канали.

Киев за 3 дни

Най-много бутилки шампанско бяха отворени в Русия в първия ден на пълномащабната руска агресия, когато пропагандаторите тръбяха, че руските войски светкавично са наближили Киев, градът е под пълна блокада, а след това и че вече са влезли в него, прави ретроспекция „Обозревател“.

Изглежда никой в Русия не се съмняваше, че Киев е превзет или ще падне в близките часове или в краен случай няколко дни.

Но истината бе, че "втората армия в света" така и не успя да обкръжи напълно Киев. Войските на Руската федерация, опитвайки се да пробият от три страни, претърпяха огромни загуби - и след малко повече от месец бяха принудени да напуснат района на Киев.

ОЩЕ: Година война в Украйна: Русия е без Бахмут и на Планетата на розовите понита (ВИДЕО)

Ето няколко примера какво пишеха обаче руските пропагандисти в първия ден на войната. Владлен Татарски, например, уверяваше за „потресаващ успех на руската армия“ и че боевете вече са в Киев. Телеграм каналът Readovka също съобщаваше, че войските на Москва са влезли в Киев. 

Друг канал, „Vоенкор Котенок Z“, пишеше, че до вечерта руските танкове ще вземат Киев в обръч, както и че в града вече са проникнали 400 въоръжени „антифашисти“.

Главната редакторка на Russia Today Маргарита Симонян предричаше с пълна увереност, че руските войски ще си проведат парада за Деня на победата през май 2022 г. в Киев.

С това темпо Украйна ще бъде под наш контрол за 4-6 дни

Година след началото на войната: Огромно шествие в подкрепа на Украйна (ВИДЕО)

Шествие в подкрепа на Украйна и против позициите на българския президент Румен Радев спрямо войната се провежда в София. Хиляди се съб...

Някои пропагандисти дори се оплакваха, че обстановката се променя толкова стремително, че не успяват да отразят "победите" на руската армия. Юрий Подоляка, например, се провикваше: „Докато пишех тези редове, войските ни вече превзеха...“ и изреждаше селища в Украйна, които в действителност руските части изобщо не успяха да превземат или окупираха за кратко седмици или месеци по-късно.

Други съобщаваха за „пълен разгром на украинската армия (ВСУ)“ и за превземането на Харков още на 24 февруари – докато истината е, че руските части направиха опит да влязат в Харков чак два дни по-късно, на 26 февруари, но бронираната им техника, която нахлу в града, бе напълно унищожена.

В телеграм канала ZERGULIO пък по това време пишеше следното: „Току-що се чух с приятел от Одеса. Каза, че много украински войници са се предали. На много контролни пунктове в града стоят руски военни. Местните се отнасят добре с руските войници, както и те с местните. Всички чакат края на операцията и да си сменят гражданството с руско.“

Както е известно обаче Одеса въобще не е превземана от руските части.

Година война в Украйна: Владимир Путин - какво планира, за какво излъга, какво излезе? (ВИДЕО)

24 февруари, 2024 година – след месеци на напрежение и данни за продължаващо струпване на руски военни по границата с Украйна, ру...

 

Каналът „Romanov Лайт“ пишеше: „Запазвайки тези темпове, Украйна ще бъде под наш контрол за 4-6 дни“, а руският журналист Андрей Медведев на свой ред тръбеше, че демонстрираното превъзходство на руската армия „ще се изучава от военните стратези и на първо място от НАТО“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа