Китай предлага помощ на Европа, експерти вече има в Сърбия

3344
Китай предлага помощ на Европа, експерти вече има в Сърбия
Снимка: iStock

Китай предлага помощ на Европа за борба с коронавируса. Това съобщи китайското външно министерство, цитирано от Нова тв.

Президентът на Китай Си Цзинпин обсъди днес ситуацията с разпространението на коронавируса в света в отделни телефонни разговори с канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Еманюел Макрон и краля на Испания Фелипе Шести, като им предложи да обединят усилия в борбата с новото заболяване. Това съобщи китайското външно министерство, цитирано от DarikNews.bg

Бивш зам.-здравен министър е категоричен за коронавируса: "Живеем в страшни времена"

В България няма истински реанимации. Причината да е така е един български министър на здравеопазването. "Живеем в страшни времена, сега...

"КНР се ръководи от концепцията за единна съдба на човечеството, готови сме да споделяме информация и опит с другите страни - цитира ведомството на сайта си китайския лидер. - Трудната ситуация в здравеопазването е предизвикателство за цялото човечество. Сплотяването и сътрудничеството са нашите най-ефикасни оръжия. Пекин се стреми да развива съвместна дейност за създаване на ваксини, да укрепва партньорските си връзки в името на общото благо, добави Си Цзинпин.

В Сърбия вече пристигнаха китайски медици

Самолетът на сръбската национална авиокомпания, който превози експерти и медицинска помощ от Китай, кацна на летището в Белград, съобщи РТС. Те бяха посрещнати от сръбския президент Александър Вучич, който каза, че Сърбия не трябва да забравя тази помощ от Китай.

Пристигнаха медицински изделия, дезинфектанти, маски и друга защитна екипировка, както и шестима медицински експерти, които участваха в борбата с коронавируса в Ухан, откъдето започна епидемията.

Китайските експерти бяха посрещнати на летището лично от сръбския президент Александър Вучич. Той благодари на китайския президент Си Дзинпин и китайския народ за съдействието.

Най-засегнати от коронавирус в България са хората между 40 и 49 години, щабът иска затваряне на Витоша

За миналото денонощие в България има 29 нови случая, т.е. 171 официално болни от коронавирус в България. Това заяви генерал-майор профе...

Вучич отбеляза, че пристигането на китайски медицински експерти е от голямо значение, тъй като те са първите, които са успели да победят коронавируса.

"От тази вечер ще слушаме всичко, което те кажат. Това не е политика, а уважението към онези, които показаха, че могат да се справят с най-трудния враг днес, а именно коронавирусът", каза Вучич.

„Всичко това е безплатна помощ от КНР и им благодаря за това", отбеляза президентът.

Той добави, че е време да се покаже дисциплина и отговорност и посочи, че всеки респиратор, който пристига, означава спасени живота.

"Китай, който все още не е приключил битката си, каза - ще помогнем на сръбските приятели и ще им дадем част от нашите респиратори. Сърбия не трябва да го забравя. Китай е наш приятел от векове и векове", каза президентът.

Коронавирус: Над 300 000 са болните, а близо 1 милиард души са под карантина

Почти 1 милиард души по света са затворени принудително по домовете им като спешни мерки на властите срещу бързото разпространение на к...

Той помоли китайския посланик Чен Бо да предаде на президента Си, че стотици хиляди хора ще го посрещнат в Сърбия, когато той пристигне.

Посланикът на Китай в Белград заяви, че Китай и Сърбия са стоманени приятели, които споделят добро и зло, съобщава БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа