Крие ли рискове отлагането на повторното ваксиниране срещу коронавирус?

2494
Крие ли рискове отлагането на повторното ваксиниране срещу коронавирус?
Снимка: Getty Images/Guliver

Във Великобритания отложиха повторната ваксинация, за да може повече хора да получат първата доза от препарата срещу коронавируса. Експерти обаче предупреждават, че това може да облагодетелства мутирането на вируса, пише БГНЕС.

Заради недостига на ваксините срещу коронавирус германският здравен министър Йенс Шпан поиска от компетентните органи в страната да се произнесат дали поставянето на втората доза от препаратите може да бъде отложено. Подобна практика вече се прилага във Великобритания. Там заради мутацията на вируса решиха приоритетно да поставят първата доза и да забавят повторната имунизация.

Путин заповяда масова ваксинация с родната ваксина от следващата седмица

Руският президент Владимир Путин възложи на длъжностните лица да започнат масова ваксинация срещу коронавирус от следващата седмица, ка...

След анализ на съответните данни, Постоянната комисия по ваксинациите към института “Роберт Кох” в Германия се обяви против стратегията на британците. “Поставянето на втората доза от ваксината трябва да се случи в периода, определен по време на изследванията за одобрение - 42 дни”, четем в актуализираната препоръка за ваксинации на комисията.

Макар германските експерти да разглеждат двете ваксини – на BioNTech и Moderna – като сходни по отношение на ефективност, сигурност и съвместимост, те подчертават, че втората доза трябва задължително да бъде от същия препарат като първата. "Към момента не трябва в никакъв случай да се комбинират две различни ваксини“, казва председателят на комисията Томас Мeртенс.

Властите във Великобритания считат, че едно забавяне с до дванайсет седмици на повторната имунизация няма да повлияе на ефективността на ваксините. Експертите обаче са единодушни, че поставянето на втора доза е задължително, тъй като тя провокира силен имунен отговор.

Със своята препоръка германската комисия за ваксинациите се съгласява с Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която вече няма компетенции на територията на Великобритания. Макар да няма дефиниран максимален времеви интервал между двете дози на ваксината на BioNTech и Pfizer, доказателството за нейната ефективност се основава на проучване, при което втората доза е поставена най-късно на 42-рия ден след първата ваксинация, подчертава европейският орган. Забавянето на повторното ваксинирне, например с 6 месеца, не е в съответствие с разпоредбите и изисква промяна в одобрението и повече клинични изследвания.

Личен лекар видя проблем при поставянето на ваксината на Pfizer срещу коронавируса

Личните лекари ще се включат в поставянето на ваксина срещу коронавирус чак в четвъртата фаза – когато ще се ваксинират страдащи ...

Американската агенция по лекарствата FDA също не съветва да се удължават сроковете за прилагане на втората доза. За разлика от тях, експертите по ваксинации от Световната здравна организация смятат отлагането на втората доза на ваксината на BioNTech и Pfizer за напълно приемливо. В изключителни случаи е възможно да се отложи поставянето на втората ваксина с няколко седмици, заяви председателят на експертната група на СЗО по имунизации Алехандро Кравиото в началото на януари.

Според Постоянната комисия по ваксинациите към “Роберт Кох” по-късното поставяне на втората доза може при определени обстоятелства да отслаби ефективността на ваксината при по-възрастните хора. Опитът с имунизации срещу други болести показва, че при по-възрастните антителата в организма могат бързо да изчезнат след първата имунизация.

Британската стратегия за забавяне на ваксинирането може да се превърне в глобален проблем, предупреждава Флориан Крамер, експерт по ваксините в Медицинското училище „Икан“ в Ню Йорк. Според него има вероятност такава промяна да увеличи степента на мутация на вируса. След първата ваксинация броят на антителата все още е нисък, така че могат да възникнат асимптоматични инфекции и дори да мутации на вируса, които са по-устойчиви на антителата.

Колко голям е рискът, е трудно да се прецени, но той може да се окаже много сериозен, „особено ако има много инфектирани хора“, каквато е ситуацията в момента във Великобритания. Такива варианти могат "да се превърнат в глобален проблем и предизвикателство за много от склонните да се ваксинират. Вярвам, че този риск просто не трябва да се поема", смята още Флориан Крамер пред Дойче веле.

Снежната буря в Испания забавя ваксинацията

Испанската столица Мадрид още се опитва да се възстанови от най-тежките си снеговалежи за последните 50 години с достигаща на места 50-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа