Квотният принцип за приемането на бежанци вероятно ще се отхвърли. Страни от ЕС са "против"

6996
Квотният принцип за приемането на бежанци вероятно ще се отхвърли. Страни от ЕС са "против"
Снимка: Gettyimages.com

Предложението в Европейския съюз да бъде въведена квотна система, задължаваща държавите членки да споделят бремето от настаняването на бежанци, вероятно ще бъде отхвърлено, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от bTV.

Словакия и Естония са сред страните, които възразиха публично срещу квотната система, за чието въвеждане ще е нужно единодушно решение на 28-те членки на ЕС.

Жандармерия влезе в бежанските центрове у нас

Охрана на бежанския център във „Военна рампа” няма. Така е в „Овча Купел” и Харманли, където често има напреже...

Министерството на вътрешните работи на Словакия посочи в изявление, че засега отхвърля възможността от задължителни квоти за мигрантите. Същевременно Естония заяви, че предпочита преместването на бежанци да става на доброволен принцип.

Следващата седмица на 13 май Европейската комисия (ЕК) трябва да представи стартегията си за справяне с миграционната вълна и хилядите мигранти, бягащи от конфликти и бедност в търсене на по-добър живот в Европа. Предложеният от ЕК подход разчита на европейската солидарност в момент, когато в ЕС се засилват различията по въпроса колко имигранти трябва да се приемат.

Същевременно популисткият унгарски премиер Виктор Орбан определи като "лудост" намерението на Комисията да приеме квотен принцип за търсещите убежище в ЕС, предаде "Франс прес".

"Идеята на Европа, че някой може да позволи на бежанци да влизат в страната му, за да ги "преразпредели" след това в други страни членки, е "смахната", това не е честно", заяви той по националното радио "Кошут". "Моментът сега не е да проявяваме солидарност, а да прилагаме закона", каза Орбан, подчертавайки, че всеки случай на незаконна имиграция е закононарушение.

Военните конфликти са прогонили рекорден брой хора от домовете им през 2014

Близо 38 милиона души са напуснали домовете си през 2014 година заради конфликтите по света, предаде AFP, позовавайки се на норвежката ...

Някои страни от Европейския съюз за забравят принципа на солидарност. Това заяви днес евродепутатът от групата на социалистите и демократите (С&Д) Илияна Йотова по време на събитие в София по повод Деня на Европа.

Тя говори върху проблема с нелегалната миграция в Европа и излизането декларация от Европейската комисия, с която трябва да се обяви конкретна стратегия и мерки за справяне с проблема. "Европейският съюз трябва да предприеме конкретни мерки и създаде политики. В противен случай последствията могат да бъдат много тежки”, каза тя. Йотова защити модела на квотния принцип за приемането на бежанци в страните членки от ЕС.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа