Лавров и Дачич си стиснаха ръцете за "Южен поток"

17867
Лавров и Дачич си стиснаха ръцете за "Южен поток"
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия и Сърбия потвърдиха договореността си за "Южен поток" и подчертаха необходимостта от реализиране на проекта, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща със сръбския си колега Ивица Дачич, предаде БГНЕС.

"Всички досегашни решения остават в сила. Не са извършени никакви промени в плановете. Москва държи, че всичко трябва да остане, както е договорено", подчерта Лавров. Той не се съмнява, че спирането на проекта е временно. "Южен поток" е единственото трайно и стабилно решение на проблема за снабдяването с газ на Югоизточна Европа", подчерта руският първи дипломат.

От друга страна, той заяви, че Русия подкрепя позицията на Сърбия в защита на нейните права и интереси в Косово. "Ние потвърдихме подкрепата за позицията на Сърбия по отношение на нейните права и интереси в Косово. Потвърдихме и подкрепата за диалога, който Сърбия води в Брюксел", добави министърът. Двамата първи дипломати обмениха мнения и за ситуацията в Босна и Херцеговина, включително в светлината на предстоящите там през октомври общи избори.

Същевременно сръбският премиер Ивица Дачич заяви, че членството в ЕС не означава отслабване на връзките на Белград с Русия. Въпросът или ЕС, или Русия не стои, категоричен беше Дачич. Сръбският премиер потвърди, че националният интерес на държавата му е да бъде изграден „Южен поток”. И добави, че ако не е била подкрепата на Русия, Сърбия е могла да загуби много с Косово. Освен това Дачич благодари на Лавров за оказаната помощ от руска страна за незапомнените наводнения при западните ни съседи тази пролет.

Ако няма оставка, за какви предсрочни избори говорим, попита Първанов

Трябва да има бързи, но не прибързани избори. Това е моята тезата. Избори на 25-ти – 30-ти юли ще са само от полза на „техн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа