Лидерите на Г-7 се срещат, за да окажат натиск върху Русия

1342
Лидерите на Г-7 се срещат, за да окажат натиск върху Русия
Снимка: Getty Images

Тази седмица лидерите на Г-7 се срещат в Хирошима, за да затегнат още повече контрола върху Русия заради войната в Украйна и да постигнат единна позиция по отношение на нарастващата военна и икономическа мощ на Китай, предаде АФП.

На тридневната среща на върха на водещите развити демокрации ще бъдат обсъдени всички въпроси - от енергетиката до изкуствения интелект, но основният акцент ще бъде насочен към онези, които са помогнали на Москва да намали въздействието на санкциите, ръководени от Запада.

Лидерите също така ще очертаят внимателен курс по отношение на Пекин. Те ще демонстрират единство по отношение на Тайван и подчертаят необходимостта от "обезценяване на риска" на ключови вериги за доставки чрез диверсификация от Китай, като същевременно се опитват да избегнат по-нататъшно нагнетяване на напрежението.

На срещата на външните министри на Г-7 миналия месец беше поставен силен акцент върху Китай и Пекин беше предупреден за "милитаризацията" в Южнокитайско море.

Тя също така настоя, че няма "никаква промяна" по отношение на политиката за Тайван, след като френският президент Еманюел Макрон, след пътуване до Пекин миналия месец, заяви, че Европа трябва да избягва "кризи, които не са наши".

Вашингтон предприе агресивен подход, като блокира достъпа на Китай до най-модерните полупроводници и оборудването за тяхното производство, и убеди Япония и Нидерландия да последват примера му.

Очаква се на срещата на върха в Хирошима да се настоява за действия, които да помогнат за преодоляване на пропуските в режима на санкции, наложени на Русия от страните от Г-7.

Блокът обединява Япония, Великобритания, Съединените щати, Канада, Франция, Германия, Италия и Европейския съюз.

Украинският президент Володимир Зеленски, който току-що приключи обиколката си из европейските столици преди очакваната пролетна офанзива, ще направи видеообръщение към срещата на върха.

"Очаквам, че ключови въпроси ще бъдат спазването и прилагането на санкциите, особено в неприсъединилите се страни от Глобалния юг, както и евентуалното намаляване на тавана на цените на петрола, за което настоява Украйна", заяви Мария Снеговая, старши сътрудник по въпросите на Русия и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Антизападни послания

"Ройтерс": Г-7 ще наложи по-строги санкции срещу руския енергиен сектор

Страните от Групата на седемте (Г-7) подготвят по-строги санкции срещу руския износ и енергийния сектор, съобщи "Ройтерс" на 15 май. П...

Япония се опитва да разшири влиянието на блока в развиващия се свят, като сред участниците ще бъдат лидери на Индия, Бразилия и Индонезия.

Въпреки че войната в Украйна вдъхна нова значимост на Г-7, Токио и други страни смятат, че са необходими повече усилия, за да се спечелят големите необвързани държави, които не са склонни да вземат страна в споровете с Москва и Пекин.

Необходимостта от това се засилва от безизходицата в по-голямата Г-20, където Китай и Русия се противопоставят на споменаването на войната в Украйна.

"Япония вярва, че както Китай, така и в по-малка степен Русия, си пробиват път с икономическа помощ и антизападни послания", казва Крис Джонстоун, председател на японския отдел в CSIS.

Очаква се лидерите на Г-7 да направят изявление относно разоръжаването, което японският министър-председател Фумио Кишида се опита да издигне в дневния ред, като организира срещата в своя избирателен район Хирошима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа