Лондон блокира испанско разследване за следене на Асандж

2130
Лондон блокира испанско разследване за следене на Асандж
Снимка: Getty Images/Guliver

Британското правосъдие блокира испанското разследване по дело относно възможно следене на основателя на Уикилийск Джулиан Асандж в посолството на Еквадор в Лондон, пише в днешния си брой „Ел Паис”.

Според изданието, съдия Сантяго Педрас от Националната съдебна колегия на Испания, която се занимава с разследването, смята, че разговорите между Асанж и неговите адвокати са били записани незаконно в посолството на Еквадор от испанската охранителна компания Undercover Global и би могло да са предадени на специалните служби на САЩ. В изготвения съдебен документ се казва, че е възможно на ЦРУ или на американските власти да са изпратени подробности около стратегията на защитата на Асандж.

Джулиан Асандж се ожени в затвора

Основателят на Wikileaks Джулиан Асандж се ожени в лондонския затвор Белмарш. Избраницата е неговият адвокат и дългогодишна партньорка ...

Педрас уточнява защо му е необходимо да вземе свидетелски показания от адвокатите и лекарите на подсъдимия, които са били следени в посолството в Лондон. Преди повече от две години съдията е изпратил в Лондон европейска заповед за разследване – инструмент за сътрудничество между властите, и е поискал допълнителна информация по случая, но досега не е получил отговор. Вестникът твърди, че британското правосъдие блокира разследването, предаде БГНЕС.

Вестникът обяснява, че адвокатите, които са били шпионирани в посолството на Еквадор от "Undercover Global" и които Педрас иска да разпита, сега защитават Асандж в делото за екстрадиция в САЩ, която беше одобрена от британски съдии. Сега властите на Обединеното кралство трябва да вземат решение по въпроса за екстрадицията.

Според версията на изданието, доказателството, че американските разузнавателни служби са научили за стратегията за защита на Асандж, като са шпионирали адвокатите му, може да доведе до отмяна на решението за екстрадиция и да постави под въпрос незаконните методи, използвани от САЩ. Ако на испанската страна бъде позволено да вземе показания от адвокатите и лекарите на основателя на Укилийкс, британското правосъдие може да се окаже в затруднено положение. В такъв случай може да се твърди, че процесът е опорочен, тъй като правото на защита не е било спазено от държавата, която е поискала екстрадиция.

Испански съд разследва дело за евентуален шпионаж на основателя на Уикилийкс и неговото обкръжение по време на престоя им в посолството на Еквадор в Лондон. Основният заподозрян е Дейвид Моралес, собственик на "Undercover Global". Компанията отговаряше за охраната на еквадорското посолство, докато Асандж беше там. Срещу Моралес се води разследване заради твърдение, че е наредил на служителите си да шпионират основателя на Уикилийкс за САЩ. По време на многобройните посещения в посолството на Еквадор са направени видео- и аудиозаписи, за които се подозира, че са предоставени на специалните служби на САЩ.

Асандж с право да обжалва екстрадицията си

Асандж получи правото да обжалва екстрадицията, постанови Върховния съд на Обединеното кралство. "Лондонският Върховен съд разреши на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа