Лукашенко: Предложиха ни да подпишем пакт за ненападение с Украйна

7130
Лукашенко: Предложиха ни да подпишем пакт за ненападение с Украйна
Снимка: Getty Images

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че му е било предложено да сключи пакт за ненападение с Украйна. Думите на диктатора бяха цитирани от държавната информационна агенция "Белта", която твърди, че лидерът на Беларус виждал в Киев потенциална заплаха.

Лукашенко, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, разкри предполагаемото предложение на среща на правителствени служители и ръководители на правоприлагащите органи. На нея той обвини Украйна - без никакви доказателства, че позволява територията ѝ да бъде използвана от Запада за обучение и въоръжаване на бойци, които биха могли да дестабилизират ситуацията в Беларус.

Лукашенко повози с инвалидна количка взривил се на мина войник ​​от сепаратистката ДНР (ВИДЕО)

Беларуският президент Александър Лукашенко участва днес в любителски хокеен мач. След края на спортната среща той повози в инвалидна ко...

Държавният глава отбеляза, че Западът не се бил отказал от плановете си за Беларус, а Украйна продължавала да обучава "бойци и екстремисти". "Не знам защо украинците правят това. От една страна, те ни молят да не воюваме с Украйна в никакъв случай. Те предлагат да подпишем пакт за ненападение. Полша, Литва като цяло са луди. Защо им е нужно това?", попита той, без да дава повече подробности какво има предвид.

"Затова сме принудени да реагираме остро. Имаме достатъчно проблеми около периметъра - и във въздушното пространство, и на земята, на границата. Имаме достатъчно проблеми там", допълни беларуският диктатор.

Малко по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия няма данни Киев да е предлагал на Минск такъв пакт.

Беларус не е пряк участник във войната на Владимир Путин в Украйна, но още преди инвазията осигури територия на руските войници за нападения срещу Киев. Москва и Минск провеждат общи военни учения и Беларус продължава да приема силите на Путин в страната. Засега от САЩ не виждат индикации, че беларуската страна ще се включи официално във военните действия.

Европарламентът подкрепи специален трибунал за Путин и Лукашенко

Европейският парламент призова държавите членки да подкрепят създаването на специален международен трибунал, който да съди отговорните ...

Александър Лукашенко коментира, че след изборите през 2020 г. - които той подправи и потуши продемократичните протести - било "лошо", че "ситуацията в страната се развива по този начин". "Особено с нашата Украйна. Но това е урок за нас. Всички вече са разбрали: ако не бяхме оцелели през 2020 г., знаем какво щеше да се случи. Щеше да е по-лошо, отколкото в Украйна".

"Украйна е богата. По-богата от нас. Тук щеше да е по-зле. Не искам да се кланят на мен или на вас за това и да ни благодарят, но всички разбират в името на какво и благодарение на кого са оцелели", похвали се диктаторът пред събеседниците си, цитиран от "Белта".

"И ако след това някой изпълзи като хлебарка и започне отново да продължава това свое гадно дело, борейки се срещу народа и срещу властта... Ако някой, не дай си Боже... ", продължи Лукашенко словесната си атака срещу продемократичната общност в страната.

ОЩЕ: Започна задочният съдебен процес срещу Тихановска в Беларус

"Разбира се, ние реагираме остро на това. Никога няма да допуснем тази колебливост през 2020 г. Там, разбира се, пандемията и други въпроси - предизборни, изборни, повлияха, но това не е оправдание. Трябва да се обединим сега, за да оцелеем, за да не би, не дай си Боже, тук да летят ракети и да се хвърлят бомби по нас", каза още Александър Лукашенко.

Руснаците ще атакуват със 700 000 войници Украйна откъм Беларус - слухове в социалните мрежи

Русия се готви да атакува Украйна от Беларус със 700 000 войници, като някои от тях вече са на беларуска територия, а 200 000 чакат в р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com