Започна задочният съдебен процес срещу Тихановска в Беларус

942
Започна задочният съдебен процес срещу Тихановска в Беларус
Снимка: Getty Images/Guliver

В Минск започна задочният съдебен процес срещу опозиционния лидер на Беларус Светлана Тихановска, съобщи държавната информационна агенция "Белта", след като президентът Александър Лукашенко започна да преследва критиците, които оспорват последните му избори.

Тихановска, която претендира за победа на президентските избори през 2020 г., е изправена пред множество обвинения - държавна измяна, "заговор за завземане на властта" и създаване и ръководене на екстремистка организация. 40-годишната активистка, която след вота в условията на протести беше принудена да напусне Беларус и да замине за съседната държава - членка на ЕС, Литва, се превърна в лице на беларуските демократични сили.

В интервю за АФП в Давос тази седмица Тихановска определи процеса като "фарс" и заяви, че не ѝ е бил предоставен достъп до съдебните документи преди началото на производството.

"Не знам колко време ще продължи този процес, колко дни, но съм сигурна, че ще ме осъдят на много, много години затвор", каза тя в понеделник.

Политическите съюзници на Тихановска Мария Мороз, Павел Латушко, Олга Ковалкова и Сергей Дилевски също са съдени задочно.

Процесът с висок обществен интерес се провежда, след като беларуските власти изпратиха на подсъдимата скамейка редица други критици, включително затворения носител на Нобелова награда Алес Беляцки. 60-годишният Беляцки, който основава "Вясна" (Пролет), водещата правозащитна група в страната, и двама негови сътрудници са в ареста от юли 2021 г. Правозащитниците са обвинени в контрабанда на "голямо количество пари в брой" в Беларус за предполагаемо финансиране на опозиционни дейности и ги грози затвор между 7 и 12 години.

Преди началото на процеса срещу Тихановска следователите обявиха нови обвинения срещу съпруга ѝ Сергей Тихановски, който през 2021 г. беше признат за виновен в организиране на бунтове и подбуждане на социална омраза. Той беше осъден на 18 години затвор.

"Знам, че каквото и да измислят, то няма да го пречупи и няма да пречупи волята ми да се боря за свободата на всички политически затворници", написа Тихановска наскоро в Туитър.

44-годишният харизматичен блогър от YouTube развълнува беларусите, когато се кандидатира за президент през 2020 г. и измисли нова обида за силния човек, когато го нарече "хлебарка". Тихановски не беше допуснат да се кандидатира, а съпругата му се кандидатира на негово място, претендирайки за победа.

В понеделник Следственият комитет заяви, че активистът е изправен пред нови обвинения в неподчинение на затворническите служители, като се твърди, че е провокирал конфликти със съкилийници и не е изпълнявал заповедите на затворническите власти.

Беларус стана свидетел на историческо протестно движение, осъждащо спорното преизбиране на Лукашенко, който е на власт от близо 30 години. Подкрепян от руския лидер Владимир Путин, Лукашенко започна масови репресии, като хвърляше критиците си в затвора или ги принуждаваше да емигрират. Групата за защита на правата на човека "Вясна" твърди, че в Беларус има над 1400 политически затворници.

В понеделник в западния град Гродно се проведе съдебен процес срещу полско-беларуски журналист. Анджей Почобут, кореспондент на водещия полски всекидневник „Gazeta Wyborcza“ и представител на полското малцинство в Беларус, е арестуван през март 2021 г. Ако бъде осъден, той е заплашен от до 12 години затвор за критика на режима на Лукашенко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com